vremenska prognoza

Tjedan počinje padom temperature, obilnim kišama i prvim pravim ovosezonskim snijegom, snježni pokrivač i do 20 cm

01.12.2019 u 18:02

Bionic
Reading

Oblačno, kišovit i vjetrovito bit će u ponedjeljak u cijeloj Hrvatskoj, s time da će u kopnenom dijelu zemlje kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Susnježica i snijeg ponajprije se očekuju u Međimurju i Hrvatskom zagorju, a poslijepodne i u ostalim djelovima kopnene Hrvatske, prognoza je DHMZ-a.

Do utorka ujutro u gorskoj Hrvatskoj te u gorama središnje i istočne Hrvatske očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača od 5 do 15 cm, a iznad 700 m nadmorske visine moguće i preko 20 cm, osobito u Gorskome Kotaru, te na području Velebita i Kapele. Tanji snježni pokrivač mogao bi nastati i u nizinama, pogotovo središnje Hrvatske.

Najviše oborine će u ponedjeljak pasti na sjevernom Jadranu te u gorju gdje će dio te količine biti u obliku snijega, a oborina će mjestimice biti obilna, ponajprije na širem riječkom području

U središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, te osobitno na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji, oborine će biti obilne, a moguće su i nevere. U unutrašnjosti će puhati umjeren, a na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će u gorju prijepodne puhati jugozapadni.

  • +6
Arhivska galerija / Snijeg Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Na Jadranu će jako jugo na sjevernom i srednjem dijelu poslijepodne okrenuti na jugozapadnjak pa na buru koja će u noći jačati, piše u prognozi DHMZ-a koji je za područje većeg dijela Hrvatske izdao žuti i narančasti meteoalarm zbog obilnih oborina i jakog vjetra.

Najniža jutarnja temperatura bit će od 1 do 5, na Jadranu od 9 do 13 stupnjeva Celzija, a najviša dnevna uglavnom od 4 do 9 na kopnu te između 14 i 18 stupnjeva na obali i otocima.

Osim snijega i kiše, probleme će stvarati i jaka i olujna bura koja će trajati od ponedjeljka navečer sve do četvrtka uz postupno slabljenje. Najviše problema s burom bit će na već poznatim lokacijama podno Velebita

Vremenska prognoza za sljedeća tri dana Izvor: DHMZ / Autor: screenshot / tportal

Nakon razvedravanja u utorak, sredinom tjedna treba očekivati i zamjetnu jutarnju hladnoću uz vrijednosti temperature znatno niže od uobičajenih za početak prosinca. Ujutro će najhladnije biti u gorju zbog snijega na tlu s temperaturom moguće i nižom od -10 stupnjeva, a u nizinama ispod -5 stupnjeva, uz veliku vjerojatnost poledice.

S obzirom na očekivane vremenske prilike uz zimske uvjete i olujnu buru, prilagodite aktivnosti, budite oprezni u prometu te pozorno pratite nove prognoze i upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a te na Twitteru (@DHMZ_HR).