SLATINSKI GAJ

Tjedan dana za isplatu plaća ili stečaj

06.12.2011 u 17:53

Bionic
Reading

Od novih vlasnika traže isplatu četiri i pol neisplaćene plaće, i to do ponoći u ponedjeljak, 13. prosinca. U suprotnom će, dan kasnije, Trgovačkom sudu u Bjelovaru podnijeti zahtjev za pokretanje stečajnog postupka. Riječ je o ukupnom iznosu od oko 2,1 milijun kuna

Isplata plaća – ili stečaj, zaključak je to, a ujedno i poruka radnika Gaja s današnjeg radničkog skupa novim vlasnicima Gaja. Do jučer posvađani sindikalni čelnici Šimo Orešković i Željko Vuković izmirili su se, obrazložili nesuglasice radnicima te im ponudili novi prijedlog na usvajanje.

U njemu od novih vlasnika traže isplatu četiri i pol neisplaćene plaće, i to do ponoći u ponedjeljak, 13. prosinca. U suprotnom će, dan kasnije, Trgovačkom sudu u Bjelovaru podnijeti zahtjev za pokretanje stečajnog postupka. Riječ je o ukupnom iznosu od oko 2,1 milijun kuna što, prema mišljenju sindikata i radnika, nije iznos koji vlasnik ne bi mogao isplatiti.

Ukupno je 270 radnika Gaja o čijim pravima treba brinuti – 220 koliko ih je trenutno na Zavodu za zapošljavanje i čeka povratak na radna mjesta te pedesetak stalno zaposlenih koji nemaju nikakvih primanja. Svi zajedno od veljače ove godine nisu primili plaće, a od polovice svibnja ne radi nitko jer je u tvornici isključena struja. Radnici su otada u iznimno teškoj financijskoj situaciji, zbog čega je sindikat vlasnicima poslao jasnu poruku.

'Od kolovoza, otkada ste preuzeli vlasničke udjele te od listopada, kada ste imenovali novog direktora, potpuno ste odgovorni za daljnje poslovanje društva, odnosno početak proizvodnje i isplatu zaostalih plaća', kaže dopisom predsjednik Sindikata PPDIV-a Josip Pavić.

Pavić nove vlasnike podsjeća na obećanja o 'brzom početku rada' te 'isplati zaostalih plaća', predbacuje kako su 'čak ponudili sporazum za reguliranje odnosa dviju strana, a onda ga odbili potpisati, pravdajući to ostvarivanjem kredita kod poslovne banke'.

Plaće su trebale biti isplaćene od 15. do 20. studenoga, međutim to se nije dogodilo. Današnja znatno oštrija retorika sindikata nego posljednjih dana posljedica je iznimno teškog materijalnog statusa radnika pred nadolazeće blagdane s jedne strane i istjecanje nekih zakonskih rokova. Ukoliko stanje ne bude riješeno, bilo pokretanjem proizvodnje bilo stečajem, strahuju da će izgubiti i svoja ostala prava.

O pokretanju stečaja odlučivat će pedesetak stalno zaposlenih radnika Gaja koji su, zato što nemaju nikakvih primanja, u težem materijalnom položaju od onih 220 na Zavodu. Danas su jednoglasno prihvatili prijedlog i potpisali zahtjev za pokretanjem stečaja te poručili: 'Dajte nam plaću, a s proizvodnjom možete početi i kasnije.'