MINISTRICA NA UDARU FEMINISTKINJA

Tjedan dana nakon poroda vratila se na posao

09.01.2009 u 16:04

Bionic
Reading

Francuske feministkinje napale su ministricu pravosuđa Rachidu Dati jer se vratila na posao samo tjedan dana poslije poroda i time je poslala lošu poruku javnosti

Istoga dana kad je s kćerkicom Zohrom napustila parišku kliniku za porode 43-godišnja ministrica, sa smiješkom na licu, odjevena u crni kostim i visoke potpetice, pojavila se na sastanku vladinog kabineta u Elizejskoj palači.

Malena Zohra je rođena carskim rezom u petak, 2. siječnja, a ministrica Dati je inzistirala da se odmah vrati na posao, budući da se osjeća super.

'Trudnoća nije bolest', kazao je Georges-Fabrice Blum, potpredsjednik Francuskog društva ginekologa i dodao da nema nikakvih nuspojava od brzog povratka posao. No ženske grupe se s tim ne slažu. 'Ovo je skandalozno', kazala je Maya Sturduts iz Nacionalnog kolektiva za prava žena.

'Poslodavci sada mogu vršiti pritisak na žene da se odmah vrate s porodiljskog. To bi naročito moglo doći do izražaja sada, u vrijeme ekonomske krize, kada tvrtke traže izgovore za otpuštanja radnika', kazala je.

Sarkozyjeva dobrodošlica

Ženama u Francuskoj zakonski je garanitirano 16 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta, a Francuskinje nakon poroda obično ostaju doma s bebom deset mjeseci.
Međutim, francusko radno zakonodavstvo očito se ne odnosi na ministrice poput Rachide Dati.

Florence Montreynaud, aktivistica za prava žena i majka četvero djece, šokirana je ministričinom odlukom da se tako brzo vrati na posao. 'Žene se moraju odmoriti nakon poroda', kazala je.

Montreynaud je usporedila Dati sa zaposlenim ženama u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, koje su rađale u tvornicama.

Ginekolog Blum tvrdi da carski rez danas mnogo manje iscrpljuje te da su bol i neugodnosti obično prisutni dan nakon operacije. Međutim, ministrici je preporučio da se odmara barem tri tjedna do mjesec dana.

Marie-Pierre Martinez, glavna tajnica Društva za planiranje roditeljstva, smatra da Dati nije imala izbora do vratiti se natrag i braniti svoj položaj u dominantno muškoj politici.

Iako je i španjolska politika dominantno muška, tamošnja ministrica obrane Carme Chacon provela je na porodiljskom šest tjedana nakon rođenja svog prvog djeteta, sina Miquela. Europska komisija preporučuje da porodiljski dopust traje do 18 tjedana, kako bi obitelj mogla bolje organizirati život s bebom.

Dati je samohrana majka, koja odbija otkriti identitet oca djeteta. Medijima je samo kazala da je imala kompliciran privatni život i prepustila njihovoj mašti i glasinama da nagađaju tko bi mogao biti otac njezine djevojčice.

Predsjednik Nicolas Sarkozy toplo je dočekao novopečenu majku tijekom sastanka vladinog kabineta.

'Rachida je uvijek govorila da je pomisao na majčinstvo ispunjava velikom srećom. Istodobno, ona ima važne poslovne obveze koje mora nastavljati ispunjavati', kazao je glasnogovornik francuske vlade Luc Chatel.

Dati je promaknuta u ministricu 2007. godine i tako je postala prva političarka afričkog podrijetla u francuskoj vladi.