SVETLANA BROZ

Titova unuka: Beograd je ostao bez duše

16.11.2010 u 15:21

Bionic
Reading

Dr. Svetlana Broz, direktorica međunarodne udruge Gariwo iz Sarajeva, poznatija kao unuka Josipa Broza Tita, prošli je tjedan u Hrvatskoj prikupljala svjedočanstva o ulozi pokojnog načelnika osječke policije, Josipa Reihla-Kira, u očuvanju mira i borbi protiv ratnih huškača, zbog čega je u najužem izboru za dodjelu nagrade za građansku hrabrost Dušan Kondor

Istražujući što je sve, na koji način i u kakvim okolnostima Josip Reihl-Kir činio kako bi spriječio razbuktavanje rata u istočnoj Slavoniji i Baranji, zbog čega je i ubijen 1. srpnja 1991. godine, Svetlana Broz je razgovarala s njegovom udovicom Jadrankom, kolegama s posla, novinarima i prijateljima diljem Hrvatske.

Prikupljena svjedočanstva pomoći će Odboru za dodjelu nagrade (nazvane po ubijenom osnivaču HHO-a Republike Srpske iz Bjeljine, prof. Dušku Kondoru) u procjeni zasluga svakog od predloženih kandidata s područja Zapadnog Balkana, koji su se u svojim sredinama istaknuli u dosljednoj borbi za mir.

Inače, Svetlana Broz napustila je Beograd 1998. godine, razočarana zbog općeg urušavanja demokratskih i civilizacijskih vrijednosti, zbog čega je procijenila da je grad u kojem je rođena i provela veći dio života ostao bez duše, te je preselila u Sarajevo koje je, usprkos višegodišnjoj opsadi i ubijanju grada sačuvalo dušu.

U emisiji Osječke televizije govorila o stanju u Beogradu i vlastitom viđenju uzroka, ciljeva i posljedica rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Svetlana Broz na Osječkoj televiziji