NP BRIJUNI MALTRETIRA ŽIVOTINJE?

Titova slonica Lanka u depresiji

21.09.2011 u 19:32

Bionic
Reading

U redakciju pulskog portala RegionalExpress.hr danas je pristiglo reagiranje udruge za zaštitu životinja Happy End iz Pazina, u kojemu izražavaju ogorčenje načinom na koji se u Nacionalnom parku Brijuni tretira slonica Lanka

Slonovi Sony i Lanka stigli su davno iz Indije na Brijune, Indira Gandhi darovala ih je Josipu Brozu Titu. U reagiranju iz pazinske udruge se ističe da je slon Sony uginuo prije godinu i pol dana, a da slonica Lanka otada provodi sama svoje dane u minijaturno ograđenom prostoru i očito je tužna i deprimirana.

Udruga je primila tijekom ovog ljeta desetke poziva i poruka zabrinutih stranih turista koji su posjetili Brijune. Neće se, kažu, toga posjeta sjećati po lijepoj prirodi, kvalitetnoj ponudi u restoranima ili prekrasnom istarskom ljetu, nego po mizernim uvjetima u kojima ova 42 godine stara slonica provodi svoje tužne dane.

U prirodnim staništima ženke slonova ni u jednom periodu svog života nisu same. Žive u vrlo bliskim vezama unutar svoje obiteljske grupe, koja također sreće i druži se sa drugim obiteljskim grupama. Promatranja ponašanja slonova pokazala su da su to visoko inteligentna i osjećajna bića.

‘Takav simbol mudrosti i osjećajnosti mi koristimo kao ruglo i vlastitu sramotu, pred svijetom pred kojim se želimo profilirati kao poveznica Balkana prema Europskoj zajednici, kao napredna turistička regija. Kao da još nismo čuli za Zakon o zaštiti životinja, za etologiju, za moderno upravljanje nacionalnim parkovima', navode volonteri iz Pazina.

Smatraju da vodstvo NP Brijuni ne shvaća da vrijeme gledanja zatočenih životinja u mizernim uvjetima pripada prošlosti i da današnji turist (kao i hrvatski Zakon o zaštiti životinja) očekuje da se svakoj zatočenoj životinji pruže barem osnovni uvjeti za normalan život i ponašanje. Udruga moli odgovorne u NP Brijuni odgovor na ovo pitanje.

Životni vijek indijskog slona je oko 60 godina, u najpovoljnijem slučaju može doživjeti 80. Najstariji poznati azijski slon doživio je 86 godina u zoološkom vrtu u Taipeiu. Očito je da uvjeti nisu odgovarali Sonyju te da se ni Lanki ne piše dobro. Reakciju odgovornih u NP Brijuni nismo mogli dobiti.