KOSORIČIN MILODAR

Titova škola u Kumrovcu predizborni dar HDZ-a Bozaniću

08.11.2011 u 09:45

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor darovat će Katoličkoj crkvi Hrvatsku političku školu u Kumrovcu prije izbora. Točnije, u Kumrovcu bi to trebala biti, kako piše Večernji list, dva objekta (najvjerojatnije i nekadašnji spomen-dom) i još čitav niz zamjenskih objekata u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu države, a na kojima Crkva inzistira da joj se daju u zamjenu

Povrat oduzete imovine otegnuo se, pa su biskupi godinama izražavali nezadovoljstvo bilo povratom, bilo odštetom za imovinu koju su komunisti oduzeli, a demokratska se Hrvatska vatikanskim ugovorima obvezala vratiti je.

Navodno je, kako piše Večernjak, prije par mjeseci biskupe doslovce uhvatila panika jer su napravljene analize da je kvalitetne imovine koju bi im država mogla ponuditi u zamjenu sve manje, pa su sada praktički pristali na gotovo sve. Odnosno, i na onu imovinu koja bi im, poput Titove škole u Kumrovcu, mogla koristiti za pastoralne svrhe. Pristali bi čak i na znatno manje iznose novca koliko je procijenjeno da je vrijedila njihova nekadašnja imovina jer se boje da će, s odlaskom HDZ-a s vlasti, ostati bez svega.

Prema Vladinu priopćenju, premijerka Kosor i nadbiskup Josip Bozanić usuglasili su model primjerene naknade za imovinu oduzetu pravnim osobama Katoličke crkve, i to za dio dobara koja se ne mogu vratiti Katoličkoj crkvi u naravi.

Dogovor je postignut na sjednici Povjerenstva Vlade RH za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom i Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom u Banskim dvorima.

Na sjednici je bio prisutan i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a prema nekim nagađanjima njegova prisutnost važna je zbog Dajle. Prema glasinama iz Crkvenih kuolara, država bi u slučaju Dajle mogla napraviti novi salto mortale, tj. zemlju oduzetu Crkvi ponovno vratiti, ali u ovom slučaju talijanskim benediktincima.

No, nazočnost glavnog državnog odvjetnika na sjednici državne i Crkvene komisije neki tumače i kao želju da se postupak povrata, tj. zamjene imovine ubrza jer je DORH jedna od nezaobilaznih postaja na tome putu. Vremena je, naime, do izbora i očekivane smjene vlasti preostalo vrlo malo.