TEREZA SE PRISJEĆA

Tito mi je prigovarao: Ne pjevaj u katedralama

14.11.2009 u 13:27

Bionic
Reading

'Mogu reći da je Tito bio vrlo šarmantan gospodin. Imao je nešto romantike u duši. Bio je srdačan, gostoljubiv, brižan... Bio je neposredan, elegantan, uvijek sam na njegovoj ruci zamijetila onaj njegov dijamantni prsten koji je nosio', prisjetila se Tereza Kesovija Josipa Broza Tita u svojim sjećanjima koja su u formi intervjua objavljena u knjizi Zvonimira Despota 'Tito - tajne vladara' (u izdanju Večernjeg lista)

Tereza priznaje da ju je bivši jugoslavenski diktator 'posebno doživljavao'. Naime, kad god bi bila kakva svečanost, Tereza je pozivana da pjeva, a Tito je inzistirao da sjedne pokraj njega. Povremeno joj je prigovarao zbog toga što je pjevala 'tamo u nekim katedralama' te joj davao do znanja da se 'ne kreće među ekstremistima', aludirajući na hrvatsku političku emigraciju. 'Uvijek je volio da mu pjevam 'Nono', to mu je bila omiljena pjesma', prisjetila se Tereza Kesovija.

Josip Broz Tito i Haile Sellasie u Splitu

Budući da je Tereza 60-ih godina prošloga stoljeća postala poznata i u inozemstvu, posebno u Francuskoj, gdje je nastupala, lukavi Tito je koristio njezinu popularnost.

'Pokušaj reći da nećeš, pa ćeš vidjeti što će ti se dogoditi. Svakom mom kolegi bila je čast pjevati predsjedniku', prisjetila se.

Budući da je često pozivana u Karađorđevo i na Brijune, Tereza Kesovija bila je svjedokinja brojnih pikanterija na dvoru komunističkog diktatora.

'Sjećam se kad je na Brijune došao etiopski car Haile Selassie.Tito je tada imao ona svoja dva pudla koja su stalno slobodno šetala. Kad je Selassie digao nogu, svi su mogli vidjeti kako mu je jedanpopišao nogavicu hlača. Valjda mu se svidjela debela crvena pruga nahlačama', ispričala je Tereza Zvonimiru Despotu.

Titov vražji pogled i Sophia Loren

'Volio je umjetnost. Volio je on i umjetnice. Bio je veliki šarmer, znao je umjetnice i šarmirati, neke i malo ozbiljnije. Ja nisam bila ta, ali mene je nekako posebno doživljavao... Jovanku nikad nije zagrlio, nikad joj se nije smješkao, nikad se nije moglo vidjeti da joj pokazuje nježnost. A kad bi Titu došle u posjet Sophia Loren ili Elizabeth Taylor, tada je bila potpuno u drugom planu. Tada bi proradio onaj Titov vražji pogled. Obje je mjerio od glave do pete.'

Ona se, među ostalim, prisjetila i toga da je, potkraj 1979, pred već bolesnim Titom pjevala Nabucco. Tita je tada rasrdio Stane Dolanc, slovenski komunistički dužnosnik (inače poznat po tome što je u akcije zloglasne tajne službe Udbe uključivao poznate srpske kriminalce poput Arkana), koji je sa ženom zaplesao valcer na Nabucco.

'Tito je viknuo: Kako možeš na to plesati, na to se ne pleše!' ispričala je Tereza Kesovija.

No, kad je Tito ozbiljno obolio, kuća SBS planirala je dobro zaraditi te je s Terezom potpisan ugovor za pjesmu 'Jugoslavijo, volim te'. Pjesmu su napisali i uglazbili Francuzi, međutim, Titova bolest se oduljila, pa je posao propao.

'Nažalost, dugo je bio u agoniji, pa je na kraju sve splasnulo. Ploča je izišla i sve je bio stopostotni ćorak. Tito nam je upropastio posao', rekla je Tereza.