U 11 SATI POČINJE PROSVJED SELJAKA

Tisuću traktora blokirat će ceste u šest županija

06.03.2011 u 21:07

Bionic
Reading

Iako je novi prosvjed seljaka, najavljen za 1. ožujka na godišnjicu lanjskog prosvjeda, odgođen, od njega se ipak nije odustalo. U ponedjeljak u 11 sati državne ceste u 6 hrvatskih županija blokirat će tisuću traktora, a prosvjed će se potom lanačano širiti i na ostale županije. Seljaci su ovoga puta odlučni i poručuju da traktori ostaju na cestama sve do ispunjenja zahtjeva

'U prosvjed nismo krenuli 1. ožujka, kako je predviđeno, jer smo 3. ožujka bili na razgovoru kod predsjednika Josipovića koji nam je dao potporu u našim zahtjevima. Tom su razgovoru trebali biti nazočni i premijerka Kosor i ministar Čobanković, no oni se nisu ni pojavili u Banskim dvorima. Otišli smo stoga i na Markov trg, no ni tamo nitko nije imao vremena da nas primi i sasluša. Odlučili smo se zato ponovo izaći na ceste, te prosvjedom izboriti svoja prava', rekao je za tportal Dragutin Dukić, ispred Koordinacije seljačkih udruga.


Dodao je da će prosvjed u ponedjeljak početi blokadom državnih cesta u šest hrvatskih županija - Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj. Nakon toga će se prosvjed lančano širiti na ostale županije, pa se tako u utorak očekuje i traktorska blokada cesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Seljaci ovoga puta imaju podugačak popis na kojemu je devet zahtjeva.

SELJACI TRAŽE:

1.
Isplatu svih poticaja do 31. ožujka u maksimalnom iznosu od 2250 kuna, za što je, kako tvrdi Dukić, potrebno osigurati oko milijardu i 600 milijuna kuna.
2.Smanjenje cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta te da se ona izjednači s cijenom zakupa u koncesiji. Naime, cijena zakupa zemljišta koju trenutačno plaćaju seljaci je i do deset puta viša od one koju plaćaju pravne osobe koje su poljoprivredno zemljište uzele u koncesiju.
3.Smanjenje cijena plavog dizela na četiri kune te smanjenje cijena repromaterijala u poljoprivrednoj proizvodnji.
4.Hitnu isplatu zaostalih kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu, za što je potrebno osigurati oko milijardu kuna.
5.Hitnu legalizaciju objekata u poljoprivrednoj proizvodnji.
6.Izradu i donošenje strategije u RH po hitnom postupku. Time bi se, između ostalog, smanjio uvoz, zbog kojega je, kako ističe Dukić, na policama trgovina svega 30 posto domaćih i čak 70 posto uvoznih prehrambenih proizvoda.
7.Poticajna sredstva ne mogu biti predmet ovrhe, a upravo je to, tvrdi Dukić, omogućio novi Zakon koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.
8.Prolongiranje referentne godine. Budući da se zna da Hrvatska neće ući u EU 2012. godine, u Koordinaciji smatraju da nije nužno da ova 2011. bude referentna godina.
9.Da komercijalne i poslovne banke snize kamatne stope na kredite, te ih svedu na razinu stopa u EU.

'Podržavamo sve ljude koji mirnim prosvjedima traže svoja prava, a mi im se od ovog ponedjeljka priključujemo', poručio je Dragutin Dukić ispred Koordinacije seljačkih udruga. Dodao je da će ovaj, najnoviji prosvjed seljaka, potrajati sve do ispunjenja svih navedenih zahtjeva.