ERGOVIĆ I MESIĆ OREZIVALI LOZU

Tisuću gostiju na proslavi Dana sv. Vinka u Feričancima

21.01.2012 u 18:46

Bionic
Reading

Ivan Ergović, vlasnik Nexe grupe u čijem je sastavu i feričanačko Feravino, i ove je godine odrezao simboličnu prvu grančicu loze i obilježio početak rezidbe vinograda i tradicionalne slavonske proslave blagdana Sv. Vinka

Ta se prva grana stavlja u toplu vodu i za otprilike mjesec dana vidi se, prema pupovima, kako će rodna biti godina.

Ergovića je slijedio prijatelj i kum, doživotni bivši predsjednik RH, Stjepan Mesić, koji se u tom poslu već izvještio prethodnih godina na proslavi Vincekova u feričanačkim vinogradima. Mladim vinom potom su dobro zalili i slavonske specijalitete – kulene, kulenove seke i kobasice – obješene o trsove kako bi i ove godine vinogradi dobro rodili i feričanačke podrume napunili vrhunskim vinima linije Dika i Miraz, kakve Feravino proizvodi posljednjih godina.

A samo lani frankovka Miraz iz 2008. okitila se brončanom medaljom na poznatom sajmu vina Decanter u Londonu i velikom zlatnom medaljom na Beo vine fairu u Beogradu, gdje su se pozlatili i prošlogodišnji zweiglt Miraz te bijeli pinot Dika, dok je sirah Miraz iz 2008. bio šampion međunarodnog sajma Gast u Splitu. Ergović je za to pohvalio sve zaposlenike Feravina i njihovim sumještanima, poslovnim partnerima i uzvanicima poželio da se zajedno provesele i nazdrave još jednoj uspješnoj godini.
U natjecanju u rezidbi sudjelovalo je deset vinogradarskih radnika Feravina. Ocjenjivala se čistoća rezidbe na deset minuta, a pobijedio je Grga Vulić.

Nakon kušanja mladih vina u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Feričancima, gotovo tisuću gostiju autobusima su prevezeni u obližnje vinogorje na padinama vinogradarske lokacije Božilovac, gdje su ih pod velikim šatorom zabavljali osječki tamburaški sastav Ravnica i rock skupina Zvučni zid. Premda je vani kišilo, na dan ranije zapaljenoj otvorenoj vatri pekao se vol, kuhao slavonski čobanac i pripremale kobasice i slanina u domaćim lepinjama te pilo kuhano vino, mlada graševina, frankovka i zweigelt.

Na 155 hektara vinograda Feravina, zasađena je pretežito graševina i frankovka, a zastupljeni su još bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt, syrah, cabernet sauvignon i merlot. Godišnja proizvodnja Feravina je 800 do 900 tisuća litara, a u vinariji ističu da im je uz proizvodnju vrhunskih bijelih, cilj postati i vodeći kontinentalni proizvođač crnih vina.