PROSLAVA U BRITANIJI

Tisuću brodova u časti jubileja kraljice Elizabete II.

18.01.2012 u 18:38

Bionic
Reading

Flota od tisuću brodova duga deset kilometara spustit će se niz Temzu u jednom od najvećih i najspektakularnijih događaja u Londonu kojim će se obilježiti 60. godina vladavine kraljice Elizabete II., objavili su u srijedu organizatori

U svečanoj povorci vrijednoj deset milijuna funti sudjelovat će kraljevska barža, ukupno 20.000 sudionika, povijesni brodovi, radna plovila, kajaci, glazbenici i orkestar, kao i jedinstveni ploveći toranj sa zvonom.

Organizatori predviđaju da će milijuni ljudi pratiti događaj uz 25 kilometara dugu obalu rijeke kojom će proći flota, a stotine milijuna gledatelja diljem svijeta na malim ekranima uživati u najspektakularnijem prikazu poznate britanske pompoznosti viđenom na rijeci još od 17. stoljeća.

'Ideja flote nadahnula je i osvojila maštu svih ljudi, doslovne po cijelom svijetu', rekao je izvršni direktor spektakla Michael Lockett. Kazao je da je riječ o 'događaju monumentalnih razmjera, kakav dosad nije bio viđen, zasigurno ne u Londonu'.

Povorka će krenuti u nedjelju 3. lipnja, tijekom četverodnevne svečane proslave kraljičina dijamantnog jubileja i proći ispod 14 mostova na Temzi. Sastojat će se od deset manjih povorki, a na čelu svake će biti brod s glazbenicima. Kolonu će predvoditi 27 metara duga kraljevska barža koju će pokretati 18 veslača, dok će kraljica Elizabeta i suprug princ Philip biti na za tu prigodu posebno prilagođenoj barži 'Spirit of Chartwell'.