PROSVJED RADNIKA ALUMINIJA

Frka pred zgradom HDZ-a BiH: Prema Čoviću letjele boce, ima ozlijeđenih

11.07.2019 u 13:26

Bionic
Reading

Nakon sastanka predstavnika radnika Aluminija u zgradi HDZ-a BiH u Mostaru, predsjednik te stranke Dragan Čović je pod pratnjom u automobilu izašao iz zgrade, a onda se dogodio incident u kojem je ozlijeđena jedna osoba, dok su dvije privedene. Više od tisuću prosvjednika skandirali su 'Dragane, lopove', a prema automobilu u kojem se nalazio Čović poletjele su boce i drugi predmeti

Vozilo s Čovićem brzo se udaljilo, a tijekom incidenta ozlijeđena je najmanje jedna osoba. Jednoj ženskoj osobi djelatnici Hitne pomoći pružili su pomoć nakon što je zadobila posjekotine od staklene boce.

Izlazak Dragana Čovića Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Reporter portala Klix.ba javlja da su dvije osobe privedene zbog napada na policijske službenike.

Hapšenje radnika Aluminija nakon napada na automobil Dragana Čovića Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Ispred zgrade HDZ-a atmosfera je veoma napeta, a radnici su poručili da se neće uputiti ka zgradi Aluminija gdje će biti održan novi sastanak o sudbini ovog poduzeća, već će čekati Dragana Čovića da im on sam priopći detalje i zaključke.

'Vidjet ćemo hoće li biti ispunjena obećanja. Ili ćemo se vratiti na staro ili će se krenuti ka rješavanju problema. Mi smo za ponovno pokretanje proizvodnje. To zahtijeva financijska sredstva, ali još ne znamo u kojim količinama. Pokušat ćemo sve da ne dođe do stečaja', rekao je Romeo Biokšić iz Nezavisnog sindikata uposlenika.

Radnici su danas poručili da neće dopustiti da Aluminij ode u stečaj jer bi to značio definitivan kraj. Oni žele nastavak rada, iako to znači izdvajanje enormne količine novca za ponovo pokretanje proizvodnje.

Prosvjed 50-ak radnika Aluminija ispred zgrade središnjice HDZ-a u Mostaru, koji je počeo jutros oko 11 sati, u međuvremenu je prerastao u masovnije okupljanje građana. Zgradu od prosvjednika brani interventna policija.

Prema procjenama, okupilo se više od tisuću ljudi, a čuju se i povici 'Lopovi' te 'Dragane, lopove'. Radnici su zapalili svijeće ispred zgrade HDZ-a želeći simbolizirati kraj mostarske tvornice u čijim pogonima je u noći s ponedjeljka na utorak isključena struja. Ovaj skup osiguravaju jake policijske snage, javlja Klix.ba.

  • +11
Aluminij Mostar Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Sindikalac Romeo Biokšić kaže kako su ih zvali na sastanak u krug Aluminija, ali da oni to ne žele.

'Želimo da s predstavnicima sindikata održi sastanak, kako je i dogovoreno. Nemam riječi za Čovićevo ponašanje. Žalosno', rekao je Biokšić.

Šef HDZ-a BiH Dragan Čović se, umjesto prvobitnog dogovora, odlučio jutros u zgradi Aluminija sastati s menadžmentom, Nadzornim odborom i sindikatom.