europa oštro reagirala

Tisuće uhićene na prosvjedima za Navaljnog, stižu li Rusiji sankcije?

23.01.2021 u 20:18

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog "masovnih pritvaranja" i "prekomjerne primjene sile" na subotnjim prosvjedima u Rusiji na kojima se tražilo oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog iz pritvora.

Ruska policija uhitila je 2501 osobu na prosvjedima diljem zemlje uključujući 945 u Moskvi, objavila je promatračka skupina OVD-Info.

"U ponedjeljak ćemo s ministrima vanjskih poslova EU-a razgovarati o idućim koracima", objavio je Borrell na Twitteru.

Europska unija traži da se Navaljnog pusti na slobodu i taj će sastanak biti prvi u nizu na kojima će se raspravljati o mjerama kako bi se taj zahtjev ispunio.

Više zemalja članica i Europski parlament traže uvođenje novih sankcija Rusiji, ali za to je potrebna jednoglasna odluka dvadeset sedmorice.

U petak je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u telefonskom razgovoru zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina "trenutačno oslobađanje" ruskog oporbenog prvaka.

Izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" EU-a za Navaljnog i pozvao na "potpuno i bezuvjetno poštovanje njegovih prava".

Desetci tisuća ljudi u subotu su prosvjedovali u Rusiji na poziv Navaljnog tražeći njegovo puštanje iz pritvora. U nekim većim gradovima, pa tako u Moskvi, izbili su sukobi.

Amnesty International je optužio policiju da je "nasumce tukla i svojevoljno uhićivala" prosvjednike.

Aleksej Navaljni (44) koji je u pritvoru i protiv kojeg se vodi nekoliko sudskih postupaka, uhićen je 17. siječnja pošto se vratio iz Njemačke, gdje se pet mjeseci liječio nakon trovanja za koje optužuje Kremlj.

Navaljni je nakon uhićenja pozvao svoje pristaše na prosvjede, a vlasti su ih upozorile da ne dolaze jer da prisustvovanjem neovlaštenom prosvjedu riskiraju zarazu covidom-19, kao i tužbu i mogući zatvor.

No prosvjednici su se oglušili na zabranu te se pojavili u velikom broju.

U središnjoj Moskvi, gdje Reuters procjenjuje da se na najvećem neovlaštenom skupu posljednjih godina okupilo barem 40 000 ljudi, policija je pritvarala ljude, gurajući ih u kombije koji su stajali u blizini.

Vlasti su izvijestile da se na prosvjedu pojavilo oko 4000 ljudi.

Neki prosvjednici su izvikivali "Putin je lopov" te "Sramota" i "Sloboda Navaljnom".

Navaljnijeva supruga Julia objavila je na društvenim mrežama da je uhićena na prosvjedu. Njegova majka Ljudmila također je bila na prosvjedu.

Neki od Navaljnijevih političkih saveznika pritvoreni su u danima prije prosvjeda, a ostali na dan prosvjeda.

Navaljni, 44-godišnji odvjetnik, nalazi se u moskovskom zatvoru čekajući ishod četiri pravna predmeta za koje tvrdi da su izmišljeni. Optužuje Vladimira Putina da je naredio njegovo ubojstvo. Putin to niječe, tvrdeći da je Navaljni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao.

Jedan Moskovski prosvjednik, Sergej Radčenko (53) rekao je: "Dosta mi je straha. Nisam se pojavio samo zbog sebe i Navaljnog, nego i zbog svoga sina jer u ovoj zemlji nema budućnosti."

Dodao je da je bio uplašen, no da je imao snažan stav o onome što je nazvao pravnim sustavom koji je van kontrole.

  • +23
Prosvjed u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ALEJANDRO GARCIA

'Putinova palača'

Zasad nije bilo komentara Kremlja, koji je prvotno prosvjede nazvao ilegalnim i djelom "provokatora".

Videosnimke s ruskog dalekog istoka pokazuju policajce kako u Vladivostoku niz ulicu gone skupinu prosvjednika, dok su prosvjednici u Kabarovsku, koji su stajali na temperaturama od minus 14 stupnjeva Celzijusa, skandirali "Banditi!".

Policija u sibirskom Jakutsku, jednom od najhladnijih gradova u svijetu, gdje su temperature u subotu dosegle minus 52 stupnja Celzijusa, zgrabila je prosvjednika za ruke i noge te ga odvukla u kombi, moglo se vidjeti na videosnimkama.

Opozicijski političar Dmitrij Gudkov rekao je da je bilo neuobičajeno mnogo prosvjeda u regiji.

"Svi su sigurno vrlo zasićeni krađom i lažima ako su regije na ovaj način odlučile ustati", napisao je na Twitteru.

U subotu je došlo do smetnji na mobilnim i internetskim servisima, pokazali su podaci stranice koja se bavi nadgledanjem, downdetector.ru, taktika koju vlasti ponekad koriste da bi otežale prosvjednicima međusobnu komunikaciju i dijeljenje snimaka online.

Kako bi ojačao potporu uoči prosvjeda, Navaljnijev tim objavio je video raskošne palače na Crnom moru za koju tvrde da pripada Putinu, nešto što je Kremlj zanijekao. Od subote je video palače pogledan više od 68 milijuna puta.

Navaljnijevi saveznici nadaju se da će iskoristiti ono za što ankete kažu da su potisnuta frustracija javnosti zbog niskih plaća i ekonomskog pada tijekom pandemije.

No zasad Putinova moć djeluje zasad nedodirljivo, dok 68-godišnji predsjednik redovito bilježi preko 60 posto podrške, puno više nego Navaljni. 

Državna agencija Tass izvijestila je da je u sukobima s prosvjednicima ozlijeđeno više od 40 policajaca.

Britanije je u subotu pozvala Rusiju da poštuje ljudska prva.

"Duboko smo zabrinuti pritvaranjem mirnih prosvjednika i nastavljamo pozorno pratiti stanje", priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. "Pozivamo ruske vlasti da poštuju svoje međunarodne obveze prema ljudskim pravima i oslobode građane koji su pritvoreni tijekom mirnih prosvjeda".