tbilisi

Tisuće u Gruziji traže reformu izbornog sustava, policija vodenim topovima tjerala prosvjednike

26.11.2019 u 07:25

Bionic
Reading

Policija u gruzijskom Tbilisiju u noći na utorak koristila je vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike koji su se okupili kod parlamenta te je privela nekoliko aktivista, par sati nakon što su se tisuće ljudi okupile u glavnom gradu tražeći reformu izbornog sustava

Prosvjednici koji su stajali na četiri mjesta blizu ulaza u parlament, morali su se razići, a stotine policajaca bilo je raspoređeno na mjestu prosvjeda.

Plan prosvjednika bio je blokirati parlament i ne dopustiti zastupnicima ulazak na sjednicu.

Prosvjedi u toj bivšoj sovjetskoj republici traju već dva tjedna.

Demonstranti su istaknuli zahtjev za proporcionalnim izbornim sustavom jer tvrde da sadašnji izborni sustav favorizira vladajuću stranku.

Određeno je da će se izborni sustav promijeniti 2024., ali oporba zahtijeva brže promjene te tvrdi da postojeća pravila koriste vladajućoj stranci Gruzijski san koja je na vlasti od 2012.

Prošlog ponedjeljka policija je koristila vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike ispred parlamenta te je uhićeno 37 osoba, kasnije osuđenih na kazne od četiri do 13 dana zatvora.

Sve glavne oporbene stranke u zemlji od 3,7 milijuna stanovnika, žele bliže veze sa zapadom, te su se pridružili prosvjednicima.