NEMIRAN SJEVER KOSOVA

Tisuće Srba na prosvjedu protiv KSS-a i EULEX-a

10.02.2009 u 17:51

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća Srba iz četiriju srpskih općina na sjeveru Kosova prosvjedovalo je u utorak u Mitrovici protiv Kosovskih snaga sigurnosti (KSS) i europske misije EULEX-a zbog lošega sigurnosnog stanja u tom dijelu Kosova i dolaska misije EULEX-a na granične prijelaze između Kosova i Srbije

PRIŠTINA - Okupljeni Srbi tražili su raspuštanje Kosovskih snaga sigurnosti, osnovanih u drugoj polovici siječnja ove godine, te da misija EULEX-a ne uspostavlja nikakvu granicu i carinu sa Srbijom.

Na skupu je rečeno kako je osnutak tzv. sigurnosnih snaga Kosova unio strah i nezadovoljstvo Srba i drugih nealbanaca te su pozvane snage KFOR-a da radi "očuvanja mira i stabilnosti na cijelom Kosovu postupe po Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i osiguraju mir i sigurnost za sve građane te da tzv. sigurnosne snage Kosova rspuste kao nelegalnu vojnu formaciju".

Predstavnici EULEX-a pozvani su da budu sasvim neutralni i da ne čine ništa bez pregovora i dogovora s Beogradom.

Predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća na sjeveru Kosova Milan Ivanović je rekao da će se tamošnji Srbi boriti za Kosovo u Srbiji i da neće dopustiti akcije protiv srpskih interesa te je pozvao zastupnike Skupštine Srbije da sjednicu 17. veljače, na dan proglašenja kosovske neovisnosti, održe u sjevernom dijelu Mitrovice.

Četiri općine s većinskim Srbima - Zvečan, Zubin Potok, Leposavič i sjeverna Mitrovica na sjeveru Kosova, čije vodstvo ne priznaje kosovske institucije, ocijenile su da je sigurnosno stanje na sjeveru Kosova iznimno složeno i teško i da se ono pogoršava nakon dolaska EULEX-a i osnutka Kosovskih snaga sigurnosti (KSS).

Prosvjed Srba protekao je mirno.