ARAPSKA REVOLUCIJA

Tisuće Sirijaca na ulicama

13.05.2011 u 19:42

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća Sirijaca prosvjedovalo je u petak nakon tjedne molitve, izvijestili su aktivisti i očevici, čime se nastavlja dva mjeseca duga kampanja kojom se vlasti pozivaju na završetak autokratske vladavine, unatoč vojnoj represiji u kojoj je do danas ubijeno više stotina ljudi

Neovisnim izvjestiteljima zabranjen je ulazak u zemlju i nije moguće precizno izvijestiti o broju sudionika prosvjeda niti ih usporediti s onima održanim prethodnih tjedana. Demonstranti i dalje prosvjeduju protiv 40-godišnje vladavine stranke Bas predsjednika Bašara al-Asada i njegova pokojnog oca.

Po prvim informacijama do kojih su uspjeli doći izvjestitelji, velik broj vojnih snaga na ulicama nije uspio zastrašiti ni zaustaviti mnogobrojne prosvjednike, unatoč vojnim napadima na neke gradove. Još nema izvješća o nasilju ili krvoproliću.

Zbog sve većeg međunarodnog diplomatskog pritiska, sirijska vlada, koja za nerede u zemlji okrivljuje naoružane islamiste, naredila je svojim snagama da ne interveniraju. Neimenovani aktivist za borbu za ljudska prava rekao je za Reuters kako je od jednog predsjednikova pomoćnika doznao kako je vojsci i policiji naređeno da ne otvara vatru na prosvjednike.

Očevici tvrde kako se prosvjeduje u Damasku, u predgrađu glavnoga grada te u gradu Hami u kojemu je Asadov otac 1982. ugušio islamističku pobunu. Pripadnik kurdske oporbe rekao je kako više tisuća prosvjednika demonstrira u tri grada na istoku zemlje.