'MARŠ MILIJUN LJUDI' NA TAJLANDU

Tisuće prosvjednika u pohodu na Bangkok

13.03.2010 u 14:00

Bionic
Reading

Tisuće protuvladinih prosvjednika krenulo je u subotu iz ruralnih dijelova Tajlanda prema glavnom gradu Bangkoku na 'marš milijun ljudi' kako bi paralizirali grad i svrgnuli vladu za koju tvrde da je samo paravan za elitu koju nitko nije izabrao

AFP javlja da je kontrolnu točku Ayutthaya, 80 kilometara sjeverno od Bangkoka, prešlo oko 35.000 'crvenokošuljaša', tj. pristaša bivšeg premijera Thaksina Shinawatre svrgnutog u državnom udaru 2006. godine.

Vlada je pozvala prosvjednike na trezvenost no Woravat Auapinyakul, zastupnik u parlamentu iz redova pro-Thaksinove stranke Puea Thai Party, priopćio je da se Bangkoku približava oko 700.000 ljudi.

'S onima koji su već u gradu bit će ih više od milijun', rekao je Auaspinyakul čije riječi prenosi Reuters. Kako je najavljeno, prosvjednici će glavni prosvjed održati u nedjelju i ostat će najmanje sedam dana kako bi premijera Abhista Vejjajivu primorali da sazove izbore.

U Bangkoku je mobilizirano oko 40.000 policajaca i vojnika, a vlada je usvojila zakon o izvanrednoj sigurnosti koji ovlasti za vođenje operacija protiv nereda daje vojsci.'Crvenokošuljaši' poručuju da žele 'demokraciju i pravdu za društvo'. Traže od vlade raspuštanje parlamenta i 'povratak vlasti narodu'.

Analitičar Herrera-Lim podsjeća da su 'crvenokošuljaši' priznali da bi im primjena nasilja bila kontraproduktivna te da sada rade na jačanju podrške širokih masa za, kako tvrde, 'prodemokratski pokret'.