UVERTIRA U REVOLUCIJU?

Tisuće prosvjednika na trgu u Teheranu

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika okupile su se danas na zabranjenom skupu na Trgu slobode u središtu Teherana u znak potpore egipatskom narodu, unatoč zabranama i upozorenjima vlasti i sigurnosnih službi, koji ih pokušavaju rastjerati pendrecima i suzavcem, piše Jeruslaem Post

Jerusalem Post javlja da su se tisuće prosvjednika okupile danas na zabranjenom skupu na Trgu slobode u središtu Teherana u znak potpore egipatskom narodu, unatoč zabranama i upozorenjima vlasti i sigurnosnih službi, koji ih pokušavaju rastjerati pendrecima i suzavcem.

Blogeri se žale zbog cenzure, pristup stotinama web stranica je blokiran, a onemogućeno je i slanje SMS poruka.

Ardeshir Amir-Arjomand
, glasnogovornik bivšeg iranskog predsjedničkog kandidata Mira Hosseina Mousavija i Mehdija Karroubija, optužio je iransku vladu za licemjerje jer daje potporu prosvjedima u Egiptu i Tunisu, dok istovremeno zabranjuje demonstracije kod kuće.

'Naši diktatori u Teheranu vladaju zemljom pomoću terora i panike', rekao je Amir-Arjomand.

'Oni se boje svog naroda. Postavljaju sankcije gdje god im se prohtije i ne odobravaju ništa što nije pod njihovom prismotrom. Poziv na ponovne ulične prosvjede u Iranu je jasan znak da je Zeleni pokret još uvijek živ, i to je razlog zašto se oni boje', dodao je.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, uspoređuju ustanke u Tunisu i Egiptu s iranskom islamskom revolucijom 1979, no istovremeno poduzimaju sve mjere kako bi spriječili prosvjede u Teheranu. Vlasti su dosad uhitile već nekoliko desetaka novinara i aktivista, a Karroubi je stavljen u kućni pritvor. Sve Musavijeve fiksne i mobilne linije, kao i njegove supruge, blokirane su, javlja Jerusalem Post.

Amir-Arjomand rekao je da su događanja u Tunisu i Egiptu inspirirala iransku oporbu te ih je usporedio s valom protuvladinih prosvjeda koji su uzdrmali Iran 2009. godine.

'Zeleni pokret je pod utjecajem događaja u Egiptu i Tunisu, puno možemo naučiti iz njihovih pokreta, a ovo danas u Iranu pokazuje da postoji historijska želja za demokracijom u našoj regiji', izjavio je Amir-Arjomand.

Amir-Arjomand je rekao da su Mousavi i Karroubi odsječeni od svojih pristaša te je izjavio da nemaju nikakve komunikacije s vanjskim svijetom, piše Guardian

Kako Zeleni pokret ne smatra Ahmadinedžadovu vlast legitimnom, tako im nije potrebna ni njegova dozvola za popodnevno okupljanje na Trgu slobode u Teheranu. Osim toga, iranski ustav dopušta mirne prosvjede, piše Guardian

Zeleni pokret

Zeleni pokret u Iranu je nastao kao reakcija na sporne predsjedničke izbore 2009. godine na kojima je za iranskog predsjednika ponovno bio izabran Mahmud Ahmadinedžad.

Američki State Department je u nedjelju počeo slati poruke preko Twittera na farsiju u nadi da će doprijeti do korisnika društvenih mreža u Iranu.

Na Twitter računu 'SAD darFarsi' State Department poručio je Irancima: 'Želimo da se pridružite razgovoru.'

State Department je optužio iranske vlasti da zabranjuju prosvjede u Iranu, dok istovremeno podržavaju egipatske demonstracije.

SAD je pozvao Iran 'da omogući ljudima da uživaju opća prava na mirno okupljanje, kao što je to bilo i u Kairu', piše Jerusalem Post.

U samo dva sata otkad je pokrenut Twitter na farsiju, pridružilo mu se 60 sljedbenika.

Prošli tjedan State Department je pokrenuo Twitter na arapskom u nastojanju da komunicira s egipatskim prosvjednicima koji su na kraju doveli do ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka