školski štrajk za klimu

Tisuće novozelandskih učenika štrajkaju zbog klime

09.04.2021 u 08:25

Bionic
Reading

Tisuće novozelandskih učenika na ulicama velikih i manjih gradova u petak zahtijevale su hitnu akciju protiv klimatskih promjena

Održan prvi put od 2019. prosvjed širom zemlje dio je pokreta školskih učenika pod imenom Školski štrajk za klimu 4 (SS4C).

Premda je novozelandska vlada proglasila klimatsko izvanredno stanje, to "nije dovoljno", ističe glasnogovornica SS4C-a Auckland Christina Sieberhagen.

"Činimo premalo i presporo. Akcije naše vlade jednostavno se ne podudaraju s njihovim riječima o 'klimatskom izvanrednom stanju', objašnjava.

Školski štrajkovi prilika su da se izvrši pritisak na vladu, navodi drugi glasnogovornik Jack Barlow.

"Znam da se mnogi od nas mladih pogotovo osjećaju toliko obespravljeno zbog političke klime. U našem političkom sustavu, ako imate problem, idete na izbore", dodaje.

Međutim mlađi od 18 godina na Novom Zelandu nemaju pravo glasa na izborima.

"Ovo je naš način na koji sudjelujemo u svojoj budućnosti", ističe Barlow.

Unatoč pandemiji koronavirusa, prosvjedi su trenutno dopušteni na Novom Zelandu bez ograničenja poput nošenja maski i fizičkog distanciranja.

Najveći sindikat obrazovanja u zemlji podržava štrajk, navodi u izjavi Liam Rutherford, predsjednik NZEI Te Riu Roa.

"NZEI Te Riu Roa u potpunosti podržava ciljeve pokreta Školski štrajk za klimu 4, koji uključuju uklanjanje fosilnih goriva, korak prema 100-postotnoj održivosti, pravedan prijelaz, potporu za naše pacifičke susjede i očito stvarno dobru kvalitetnu klimatsku naobrazbu", rekao je Rutherford.