DESANT NA ITALIJU

Tisuće izbjeglica iskrcava se na Lampedusu

07.03.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Više od 1.000 ilegalnih imigranata, u bijegu od političkih previranja u zemljama sjeverne Afrike stiglo je tijekom noći na južni talijanski otok Lampedusu

Imigranti, uglavnom iz Tunisa, iskoristili su povoljne vremenske prilike i u više od 10 brodica stigli do obala talijanskog otoka. Neki su brodići pristali uz obalu Lampeduse, a neke je prije pristajanja presrela obalna straža. Vjeruje se da među imigrantima nema Libijaca, no talijanski dužnosnici strahuju od njihova egzodusa ukoliko se stanje u toj zemlji nastavi pogoršavati. Iz Lampeduse se imigranti zrakoplovima šalju u prihvatne centre.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni prošli je tjedan izvijestio o humanitarnoj misiji namijenjenoj i Tunisu - slanju hrane i medicinske pomoći te je dodao da se Italija priprema za potencijalni priljev novih imigranata. Od svrgavanja s vlasti tuniskoga predsjednika Zine al-Abidina Ben Alija polovinom siječnja, u Italiju je stiglo 7.000 migranata iz Tunisa. Iz Libije su u međuvremenu pred nasiljem pobjegli deseci tisuća stanovnika i privremeno su se sklonili u Tunisu.