HOMOFOBNA 'OBITELJSKA ŠETNJA'

Tisuće Beograđana protiv gay parade

09.10.2010 u 17:29

Bionic
Reading

Više tisuća ljudi okupilo se u subotu na "obiteljskoj šetnji" u središtu Beograda tražeći od srbijanskih vlasti otkazivanje nedjeljne gay parade u glavnom srbijanskom gradu.

Sudionici skupa su najavljenu paradu ocijenili sramotnom, te su od srbijanske vlade zatražili njezino otkazivanje i izjašnjavanje je li vlada za obitelj ili za gay paradu, prenosi agencija Beta.

Predstavnik organizatora današnjeg skupa Miroslav Parović ukazao je kako u Srbiji ne postoji sustavan pristup rješavanju pitanja populacijske politike ali se zato, kako je rekao, vrlo revno radi na rješavanju problema homoseksualne populacije.

Sudionici "obiteljske šetnje", čiji je organizator udruga pod nazivom "Srpski sabor Dveri", prošetali su središnjim beogradskim ulicama, noseći transparent s natpisom "Branimo obitelj", te mašući srbijanskim zastavama i ikonama.

Okupljanju je, u drugom djelu grada, prethodila prosvjedna šetnja oko par stotina ljudi, pod vodstvom Dragana Davidovića, bivšeg pravoslavnog svećenika. Oni su, pjevajući molitvene pjesme i noseći srbijanske zastave, ikone i križeve, prošetali ulicama kojima će se kretati sutrašnja povorka.

Gay parada bit će održana u nedjelju u središtu Beograda, godinu dana nakon otkazivanja prošlogodišnje šetnje u posljednji trenutak zbog velikog rizika po sigurnost sudionika.

Organizatori prošlogodišnje "Povorke ponosa" objavili su dan prije održavanja skupa da je otkazan, objasnivši kako su dobili rješenje MUP-a Srbije u kojem se ističe da ne postoje uvjeti da se povorka održi bez incidenata.

Premda su "Povorku ponosa" tada poduprle brojne javne osobe i nevladine udruge, policijski i politički dužnosnici u izjavama medijima tih dana su isticali da se skup ocjenjuje kao okupljanje visokog rizika zbog najava desničarskih i nacionalističkih skupina da će spriječiti događaj.

Za povorku ove godine postoji jasna politička potpora i već su je poduprli najviši državni dužnosnici te većina parlamentarnih stranaka.

U Beogradu je gay parada prvi puta organizirana 30. lipnja 2001. godine, a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike.

Taj pokušaj ostao je zapamćen i po slaboj reakciji policije, a napad na sudionike parade, koji su se mirno okupili u Beogradu kako bi proslavili svoj Međunarodni dan ponosa, osudilo je više nevladinih humanitarnih udruga.

Ovogodišnja parada bit će prva nakon devetogodišnje stanke.