barcelona

Tisuće na ulicama Katalonije u prosvjedu potpore Torri

29.09.2020 u 07:50

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika izašle su u ponedjeljak navečer na ulice Katalonije protiveći se presudi španjolskog Vrhovnog suda koji je predsjedniku katalonske vlade Quimu Torri zabranio obnašanje javnih funkcija na godinu i pol dana zbog kršenja predizborne neutralnosti. Na trgu ispred zgrade vlade u Barceloni okupilo se oko 400 zagovornika nezavisnosti kličući Torri "predsjednik, predsjednik" i noseći zastave koje simboliziraju samostalnost. Organizacije koje podupiru odcjepljenje od Španjolske organizirale su slične prosvjede ispred gradskih vijećnica diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. Nekoliko stotina prosvjednika bacalo je petarde, svinjske glave i vreće sa smećem na kordon policije ispred zgrade španjolske vlade u Barceloni

Torra je u travnju 2019. godine, tijekom predizborne kampanje za lokalne te izbore za Europski parlament, odbio s balkona vladine zgrade maknuti transparent podrške zatvorenim katalonskim dužnosnicima. Time se oglušio na zahtjev državnog tijela za provođenje izbora. Koristeći vladinu zgradu za podršku zagovornicima nezavisnosti prekršio je zakon o neutralnosti vlade uoči izbora.

U prosincu je Viši sud pravde Katalonije presudio kako 57-godišnji Torra mora odstupiti s mjesta predsjednika vlade premda mu mandat istječe u prosincu 2021. Vrhovni sud je, unatoč Torrinoj žalbi, potvrdio tu presudu pa je ona u ponedjeljak stupila na snagu. Idućih godinu i pol dana ne smije obavljati nikakvu javnu dužnost.

"Ne priznajem ovu presudu kojoj je cilj srušiti katalonsku vladu", izjavio je Torra u obraćanju medijima u ponedjeljak navečer. Njegovu dužnost će privremeno obnašati potpredsjednik vlade Pere Aragones do prijevremenih izbora krajem siječnja ili početkom veljače.

"Ti izbori trebaju ponovo pokazati volju naroda kao što je bio slučaj 1. listopada (2017. godine)", poručio je Torra uz isti transparent podrške zatvorenim katalonskim dužnosnicima zbog kojeg je ostao bez funkcije. "Sloboda političkim zatvorenicima i onima u egzilu", pisalo je na transparentu.

Devetero dužnosnika osuđeno je prije godinu dana na zatvorske kazne od 9 do 13 godina jer su 1. listopada 2017. organizirali referendum o samostalnosti koji je bio zabranio španjolski ustavni sud. Torra je pozvao pokret za nezavisnost na "demokratski i mirni" neposluh s ciljem odcjepljenja.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza poručila je kako Torra ne bi trebao biti iznenađen presudom u ponedjeljak jer je tijekom suđenja sam izjavio da se odbio pokoriti naredbi izbornog tijela i ukloniti transparent. Ta je njegova izjava puštena na španjolskoj javnoj televiziji TVE.

"Ne želim komentirati presudu, ali svi smo jednaki pred zakonom", rekao je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa gostujući u dnevniku TVE-a.

Španjolske oporbene desne stranke pozdravile su odluku Vrhovnog suda.