traže odlazak premijera

Tirana: Policija rastjerala prosvjednike okupljene ispred sjedišta vlade

16.02.2019 u 15:02

Bionic
Reading

Albanska policija upotrijebila je suzavac i vodene topove da bi rastjerala prosvjednike koji su u subotu, u sklopu prosvjeda organiziranih protiv albanskog premijera, u Tirani pokušali probiti policijski kordon te su zauzeli trg ispred sjedišta vlade, izvijestio je AFP

Tisuće demonstranata okupilo se usred dana u središtu Tirane, odazvavši se na poziv oporbe koja traži odlazak s vlasti premijera Edija Rame, na vlasti od 2013. Optužuju ga za korupciju i veze s organiziranim kriminalom.

Grupa prosvjednika najprije je bacala dimne zavjese i kamenje prema zgradi vlade koju čuva velik broj policajaca. Pritom su izvikivali "Rama, odlazi!"

Potom su pokušali probiti policijski kordon ispred zgrade te su okupirali trg ispred vlade a na zgradi je razbijeno nekoliko prozora. Desetak ih je uspjelo ući u zgradu i popeti se do prvoga kata.

Dvojica policajaca su ozlijeđena i hospitalizirana a četvero prosvjednika primilo je liječničku pomoć zbog respiratornih problema, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Socijalistička stranka Edija Rame (54) pobijedila je na parlamentarnim izborima u lipnju i tada osvojila drugi četverogodišnji mandat.

  • +13
Edi Rama Izvor: Profimedia / Autor: Cuneyt Karadag / Anadolu Agency

Albanija je članica NATO-a od 2009. i ove godine želi pokrenuti pristupne pregovore s Europskom unijom.

Rama optužuje oporbu da želi izazvati umjetnu krizu kako bi spriječila pokretanje tih pregovora.

S 2,9 milijuna stanovnika Albanije je jedna od najsiromašnijih država Europe, s mjesečnom prosječnom plaćom od 347 eura.