EKSKLUZIVNI INTERVJU

Tina Vukov i Luka Nižetić - spojila ih ljubav prema tužnoj glazbi

22.02.2015 u 21:13

Bionic
Reading

Kada poslušate najnoviju pjesmu Tine Vukov 'Na rubu' za koju je video spot snimio i režirao Luka Nižetić, vjerujem da ćete reći: Ima još nade za hrvatsku glazbenu scenu! Možda sam malo subjektivna..ali vrlo malo!


MK: Upravo si izbacila drugi singl nakon poduže glazbene pauze. Što nam možeš reći o njemu?
Tina: Prvi put sam čula pjesmu u demo verziji na engleskom i odmah mi se svidjela tema i upečatljiva melodija koja se više manje ponavlja. Znam da cijeli paket nekima može biti previše negativan, ali reakcije su uglavnom jako dobre, što me jako veseli.

MK: Naziv prvog singla za nadolazeći album je '666', drugoga 'Na rubu'. Poprilično dark stvari za jednu 26-godišnjakinju? Odakle dolazi taj senzibilitet?
Tina: Nisam sigurna, oduvijek sam taj tip. Inače volim slušati svašta, od klasike do najnovijeg hip hop-a, ali najbolje izvodim i osjećam melankoliju.

MK: Tko ti radi nove pjesme i koliko ti sudjeluješ u stvaračkom procesu?
Tina: Glazbu radi duo ToRé, tekstove Senka Laginja, aranžmane Zvonimir Dusper-Dus. Ja sudjelujem onoliko koliko mislim da mogu doprinjeti. Teško će ti se sve svidjeti isprve pa je normalno da svi zajedno sjednemo u studio i razmjenjujemo ideje dok nismo zadovoljni.

MK: Koja je tvoja publika? S kakvim se ljudima susrećeš na svojim koncertima?
Tina: Ovisi što izvodim, ali ima svih generacija. Na koncertu 'Jazz za jednu noć', koji sam održala u riječkom HNK kazalištu, bila je uglavnom starija publika. Dark pop primjereniji je mlađima, iako nema pravila; svako toliko se ugodno iznenadim.

MK: Uspoređuju te s Lanom Del Ray. Vidiš li ti kakvu sličnost?
Tina: Naravno, i drago mi je kad to komentiraju na pozitivan način jer volim Lanu, ali sličnost nije namjerna. Kad su mi autori ponudili pjesme, one su već zvučale dark, a ja sam u tom periodu intenzivno slušala trip hop pa je bilo logično da s aranžmanom idemo u tom smjeru.

MK: Koji su tvoji glazbeni uzori? Što slušaš dok se voziš?
Tina: Nemam više uzore, cijenim masu izvođača. Od novih sviđaju mi se Sia, Pharrell, Macklemore, Rihannine pjesme su mi jedna bolja od druge. Trenutačno sam u fazi ambijentalne zen glazbe.

MK: Surađivala si s Arsenom i Matijom Dedićem Fredom Cooperom, s kim bi još voljela surađivati kad su u pitanju glazbene autoriteti (pa čak i ukoliko u ovom trenutku zvuči nerealno)?
Tina: Ako se dogodi ideja za zanimljiv duet, bit će mi drago, ali trenutačno mi je fokus na mojim novim pjesmama.

MK: Što te zanima u životu osim glazbe? Koji su ti hobiji?
Tina: Volim čitati knjige, ići u duge šetnje uz glazbu, biti u prirodi kad je lijep dan, družiti se s prijateljicama. Priznajem, moram imati puno vremena za sebe.

MK: Svi znamo da je Rijeka glazbeni grad koji je iznjedrio brojne bendove i izvođače. Što je to tako magično u tom gradu?
Tina: Mislim da je to multikultura, neutralnost i vrednovanje individualnosti.

MK: Puno umjetnika kaže da su svoje najbolje stvaralačke uratke napravili u nekakvim negativnim, da ne kažem depresivnim fazama svog privatnog života. Kako to funkcionira kod tebe? Kad si najkreativnija?
Tina: Nema pravila i ne znam o čemu to ovisi ali mogu biti kreativna i u takvom stanju, ali i kad sam zadovoljna.

MK: Svi se s nostalgijom prisjećamo tvog predivnog hita 'Il treno per Genova' koji si otpjevala na talijanskom. Imaš li ambicija prema inozemnom tržištu (pa makar talijanskom)?
Tina: Nemam zasad.

make up: Mirta Pejić, styling: Petra Nižetić, outfits: Vešmašina, Malai Concept Store, Coquette i XYZ, jewelry: Thesaurus, photo: Luka Nižetić


MK:
Moramo se dotaknuti malo i mode, ipak je riječ i o modnom blogu. Što moda predstavlja za tebe?
Tina: Više volim vidjeti lijepu odjeću nego eksperimentirati s njom. Uglavnom nosim jedan kalup kombinacije dok mi ne dosadi, ali u zadnje vrijeme pokušavam smanjiti crno i početi nositi boje.

MK: Tko se brine o tvom styling-u?
Tina: Uglavnom sama, no kada je riječ o modnim snimanjima, bezpogovorno se prepustim rukama stilista. Ovaj put potpuno sam se prepustila tebi.

MK: U čemu se najbolje osjećaš?
Tina: Traperice, trenirke i tenisice.

MK: Koji je tvoj omiljeni dizajner?
Tina: Nemam ga, sviđaju mi se razni stilovi koje vidim u novinama i dućanima. Trenutno mi je najbliži Armani, a zanimljiva mi je i Mary Kantrantzou

MK: Čiji ti se stil sviđa?
Tina:Gwen Stefani i Cate Blanchett

MK: Gdje vidiš sebe za 10 godina?
Tina: Nadam se da ću se baviti glazbom, da ću biti zadovoljna i ispunjena i da ću imati obitelj.

MK: Vratimo se videu za tvoju novu stvar 'Na rubu' koji je radio Luka Nižetić. Kako ti je bilo raditi s Lukom (slobodno reci ako te smorio)?
Tina: Jako sam zadovoljna suradnjom s Lukom, imamo ista razmišljanja o umjetnosti. Sviđa mi se njegov rad. Cijeli koncept je bio njegova ideja i mislim da je opet napravio zanimljiv i kontroverzan spot. Nije me smorio. :)

MK: Luka, ovo je već drugi video koji si napravio za Tinu? Znači li to da Tina postoje lagano tvoja muza?
Luka: Tina je jako inspirativna mlada umjetnica. Sviđa mi se njen pogled na muziku i taj njen mračni senzibilitet jer sam i sam ljubitelj takve glazbe. Što ne znači da samo takvu muziku slušam i/ili interpretiram, ali kada sam u ulozi redatelja veću inspiraciju pronalazim u tužnim stvarima nego onim veselim. Bolje i snažnije se mogu izraziti.

MK: Kako si došao na ideju za video spot pjesme 'Na rubu' koja ustvari progovara o životnoj bezizlaznosti, dovodeći na kraju protagoniste do ruba samoubojstva?
Luka: Slike su mi se počele slagati još pri preslušavanju demo verzije za ovu sada monumetalnu, liričnu te pomalo 'bondovsku' baladu, snažne i intrigantne tematike. Kroz video se isprepliču paralelne priče trojice mladih antijunaka; izgubljene majke, heroinskog ovisnika i drag queen-a koji se cijelo vrijeme bore svaki sa svojim demonima i na kraju presuđuju sebi. Ovo je video posljedice, a ne uzroka. Eksplicitnost i snažni kadrovi glumaca i Tine pojačale su emociju pjesme koju smo htjeli prenjeti publici. Rekao bih da tri riječi opisuju video - mračno, poetično i moćno!

MK: Uspio si doći do vrlo reprezentativnih glumačkih imena, a otkrio si nam i jednog novog mladog umjetnika. Kako si ih sve mobilizirao da sudjeluju u realizaciji tvoje ideje?
Luka: Kad sam zamišljao slike u glavi, Jadranka Đokić mi se ukazala kao majka, a Andrej Dojkić kao junkie. Nazvao sam ih, oboje su pristali, odvojili su svoje slobodno vrijeme i rezultat je bio upravo onakav kakav sam zamišljao - maestralan. Za razliku od majke i narkomana, za drag queen-a sam htio autentičnu osobu, s obzirom da je riječ o vrlo specifičnom lifestyle-u. Prijatelj me uputio na 19-ogodišnjeg Filipa Stanića koji se bavi tom vrstom umjetnosti i nisam požalio. Filip se pokazao jako glumstven i njegova je rola u spotu potpuno al pari s Jadrankinom i Andrejevom.



Pogledajte video uradak za novi singl 'Na rubu' Tine Vukov, u režiji Luke Nižetića i poželjet ćete ga pogledati ponovno! Kunem se! ;)