VATIKAN: KLEVETA!

Times: Papa znao za svećenike pedofile

13.03.2010 u 18:26

Bionic
Reading

Prema pisanju britanskog Timesa, Papa Benedikt XVI. izravno je upleten u pedofilski skandal. Papa je, naime, svećenika koji je bio osuđen zbog pedofilije poslao na liječenje te je nakon toga nastavio sa svećeničkim radom u Gornjoj Bavarskoj

Svećenik je 1980. godine iz Essena poslan u Muenchen na lječenje, nakon što je bio optužen da je prisilio 11-godišnjeg dječaka na oralni seks. U to je vrijeme Papa Benedikt XVI, odnosno Joseph Ratzinger, bio kardinal te je odobrio odluku da se optuženog svećenika smjesti u jednu od crkvenih ustanova.

Svećenik je naknadno osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, nakon što mu je dodijeljena župa u obližnjem Grafingu, a 1986. godine dobio je 18-mjesečnu uvjetnu kaznu i novčanu kaznu od četiri tisuće maraka, što je danas dvije tisuće eura.

Katolička crkva, otkada je u siječnu otkriven skandal, optužena je za zataškavanje više od 170 slučajeva zlostavljanja djece od strane njemačkih svećenika.

'Optužbe protiv Pape su kleveta'

Vatikan je u subotu upozorio na pokušaje da se Papu Benedikta XVI. umiješa u skandal s pedofilijom koji potresa Njemačku, poručivši da su ti pokušaji 'propali', javljaju agencije pozivajući se na vatikanskog glasnogovornika Federica Lombardija.

'Posljednjih su dana neke osobe ustrajno u Regensburgu i Muenchenu tražile elemente kojima bi Svetog oca osobno umiješale u slučajeve zlostavljanja djece', kazao je Lombardi. Svakom neutralnom promatraču, rekao je Lombardi, jasno je da su ti pokušaji 'propali'.

U više od 20 njemačkih katoličkih škola zabilježeno je oko 150 slučajeva pedofilije, od kojih neki sežu u pedesete godine prošlog stoljeća. Većina slučajeva, oko stotinu, desila se u školi u južnom njemačkom gradu Ettalu, piše Hina.

U subotu se skandal približio Papi nakon što je Sueddeutche Zeitung povezao Papu sa svećenikom pedofilom.

Biskup Charles Scicluna, tužitelj Vatikana u Kongregaciji za vjeru, odbio je u intevjuu za katolički list L'Avvenire u subotu optužbe da je Papa Benedikt XVI, dok je obnašao dužnost prefekta Kongregacije za vjeru, pokušao zatajiti slučajeve pedofilije u Crkvi, .

'Između 1975. i 1985. nije bilo nikakvih indikacija da postoje slučajevi pedofilije u koje bi bili umiješani katolički svećenici. Nakon usvajanja Kodeksa crkvenog prava 1983. godine neko je vrijeme vladala nesigurnost za koje je zločine nadležna naša Kongregacija', rekao je biskup.

'Međutim, nakon što je 2001. godine donesen Motu Proprio o zločinu pedofilije, ti su slučajevi ponovo u našoj isključivoj nadležnosti', objasnio je biskup i naglasio: 'Od tog trenutka je kardinal Josef Ratzinger, današnji Papa, u tim slučajevima djelovao mudro i strogo. Pokazao je i veliku hrabrost, uhvativši se u koštac s vrlo teškim slučajevima. Stoga je optužba da je Papa skrivao slučajeve pedofilije lažna i zapravo je kleveta', zaključio je biskup Scicluna.