PURDA NA SLOBODI

Tihomir Purda već na slobodi!

03.03.2011 u 19:56

Bionic
Reading

Hrvatski branitelj Tihomir Purda pušten je u četvrtak u kasnim poslijepodnevnim satima iz ekstradicijskog pritvora u Zenici, gdje je bio od 5. siječnja kada je uhićen po srbijanskoj tjeralici

Purda je iz kruga zeničkog zatvora izašao u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića te predstavnika hrvatskog Veleposlanstva u BiH, a tijekom večeri trebao bi stići u Hrvatsku.

'Mogu samo kazati da sam sretan jer idem svojoj ženi i djeci', kazao je uzbuđeni Purda kratko novinarima.

Purda je pušten iz ekstradicijskog pritvora Odlukom Suda BiH. Prethodno je srpsko tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od kaznenog gonjenja Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza, potvrdio je za tportal zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić.

Glasnogovornica suda Selma Hadžić kazala je Hini kako je iz Srbije tijekom dana stigla dokumentacija Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje.

'Sud BiH stoga može odmah izdati rješenje o ukidanju ekstradicijskog pritvora i o puštanju Purde na slobodu', kazala je Hadžić. Tijekom poslijepodnevnih sati Purda bi trebao biti na slobodi i krenuti doma u Hrvatsku gdje ga nakon gotovo dvomjesečnog izbivanja nestrpljivo očekuje trudna žena i djeca.

Vekarić je jutros objasnio da će istražnom sucu dostaviti informaciju o odustajanju od kaznenog gonjenja. Sudac je to proslijedio ministarstvu pravde Srbije, a ono ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, nakon čega će Purda biti pušten.

'Saslušali smo 44 osobe, od čega 31 u Zagrebu, i nijedan iskaz ne tereti te osobe. Izvršili smo i druge procesne radnje koje su nas uvjerile u ispravnost ove odluke', rekao je Vekarić.

On je dodao da je prethodna istraga vojnog tužilaštva 'bila vrlo loša', ali da je Tužilaštvo za ratne zločine imalo 'jasno priznanje kaznenog djela'.

'Nismo imali izbora', rekao je Vekarić.

On je istaknuo dobru regionalnu suradnju Srbije, BiH i Hrvatske i rekao da su pravosuđa 'reagirala zrelo', što nije bio slučaj s onima koji se bave politikom.

'Čini mi se da smo u Hrvatskoj bili poligon izborne kampanje. Nije uobičajeno da političari raspravljaju o ovakvim konkretnim postupcima', rekao je Vekarić.

Također je rekao da u Srbiji nije bilo pritisaka na Tužilaštvo tijekom ovog slučaja.

'U Srbiji nije bilo nikakvih pritisaka. Samo smo iz regije dobivali negativne poruke, naviše preko medija. Bilo je, na primjer, najavljivanja što će tko od svjedoka reći prije nego što su dali iskaze', rekao je Vekarić.