ključ hrvatske

Tihomir Lukanić: Ne možemo dopustiti da nas HDZ vuče za nos, vrijeme je za promjenu izbornog zakona

26.05.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Izaslanstvo političke stranke Ključ Hrvatske (bivši Živi zid) predalo je u četvrtak Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, rekavši da će se boriti kako bi glas svakog birača bio jednako vrijedan, a Hrvatska demokratska zemlja

Glavni tajnik stranke Ključ Hrvatske Tihomir Lukanić, na konferenciji za novinare ustvrdio je da nakon parlamentarnih izbora 2020. imamo saborsku većinu od 76 zastupnika koja je dobila 140.000 glasova manje od parlamentarne manjine, koja ima 75 zastupnika.

Time je, smatra, prekršena volja birača i osnovno načelo demokracije i vladavine većine i jasno je pokazano da glasovi jednih birača vrijede više od drugih birača.

Lukanić je ustvrdio da HDZ 20 godina nije sposoban izmijeniti izborni zakon i urediti popis birača. Dodaje da su u takvom sustavu izbori nezakoniti, pravo i pravda ne postoje i da je besmisleno govoriti o bilo kakvom programu i ciljevima. Najavio je da će Ključ Hrvatske iznijeti vlastiti prijedlog izbornog zakona, te se obratiti i europskim institucijama.

Ocijenio je kako nije jednaka težina glasa svih birača u Hrvatskoj i da izborni sustav nije u skladu s Ustavom, zaključivši da su posljednja četiri izborna ciklusa nelegalna i da je Vlada nelegalna.

Podsjetio je kako Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da razlika u broju birača po izbornim jedinicama ne smije odstupati više od pet posto u odnosu na prosječan broj. Ustvrdio je kako nijedni izbori nisu održani u skladu s tom zakonskom odredbom te da je s vremenom situacija sve gora i gora.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Dodao je kako je u istom zakonu propisano da se pri određivanju izbornih jedinica mora voditi računa o zakonu definiranim granicama županija, gradiva i općina, a da od 10 izbornih jedinica samo tri poštuju tu odredbu.

Sve te informacije Hrvatski sabor ima već 12 godina, izjavio je Lukanić  dodavši kako je Ustavni sud upozorio da bi odstupanja u broju birača mogla postati neprihvatljiva s ustavnopravnog aspekta te je zahtijevao "neodložnu izmjenu, odnosno dopunu zakona".

Tvrdi kako je i autor postojećih izbornih jedinica Stjepan Šterc iznio podatak da je taj nesrazmjer na izborima 2015. i 2016. dosegnuo čak 15 posto, a u budućima bi mogao čak i do 20 posto.

"Stoga ne možemo dopustiti da nas HDZ vuče za nos", izjavio je Lukanić, zaključivši da je izmjena izbornog zakona ključna za budućnost Hrvatske. 

Ključ Hrvatske novo je ime nekadašnjeg Živog zida, koji na zadnjim parlamentarnim izborima 2020. nije dobio ni jedan zastupnički mandat u Hrvatskom saboru.