DALAJ LAMA OPTUŽUJE

Tibet pod Kinezima je pakao na zemlji

10.03.2009 u 12:08

Bionic
Reading

Peking je u utorak optužio Dalaj lamu da širi glasine o Tibetu i poručio da ne želi odgovarati na "njegove laži", izvješćuje iz glavnog kineskog grada AFP.

"Klika oko Dalaj lame ne razlikuje istinu od laži. Ona širi glasine", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu i istaknuo da su "demokratske reforme na Tibetu najopsežnije i najdublje u njegovoj povijesti".

Dalaj lama je, povodom 50. godišnjice okupacije Tibeta, optužio Kinu da je od "Krova svijeta" učinila "pakao", te da je kineskoj represiji ubijeno više stotina tisuća Tibetanaca.

U Katmanduu, glavnom gradu Nepala, stotine tibetanskih aktivista u egzilu obilježilo je godišnjicu protukineske pobune masovnom molitvom. Molitvi je kod drevnog budističkog hrama u istočnom predgrađu Kathmandua nazočilo 1200 ljudi, javlja dpa.

Tibetanci i njihovi pristaše, prenosi AP, prosvjedovali su protiv Kine diljem azijsko-pacifičke regije, zahtijevajući kraj kineske vladavine na Tibetu. Prosvjedovalo se od Dharamsale u Indiji do Canberre u Australiji.