KONCERT TJEDNA

The Gaslight Anthem - američki rokeri u Tvornici

05.11.2014 u 09:38

Bionic
Reading

The Gaslight Anthem, jedan od najznačajnijih američkih rock sastava u posljednjih deset godina, dolaze u u zagrebačku Tvornicu kulture 9. studenog u sklopu europske turneje na prvi i jedini njihov koncert u Hrvatskoj i regiji. Dijelimo ulaznice!


The Gaslight Anthem postoje već neko vrijeme, ali nikad nisu bili bend koji krasi naslovnice visokotiražnih časopisa ili je headliner nekog velikog festivala. Međutim, oni su bend koji rasprodaje koncerte, čiji se albumi kupuju, i koji su inspiraciju neminovno pronašli u jednom od najvećih svjetskih umjetnika - Bruce Springsteena.

U zagrebačkoj Tvornici gostuju u nedjelju, 09. studenog, pa ako do sada niste, upoznajte ih kroz playlistu koju sam vam pripremila.



Brian Fallon, Alex Rosamilia, Alex Levine
i Benny Horowitz osnovali su The Gaslight Anthem 2006. u New Jerseyu, a već slijedeće godine objavili debitantski “Sink Or Swim” koji im je osigurao sjajne kritike nezavisnih i mainstream medija.

U sljedećih sedam godina grupa je objavila još tri studijska albuma, “The ’59 Sound” (2008.), “American Slang” (2010.) i “Handwritten” (2012.) i pojavio se na većini ogromnih festivala poput Coachelle, Lollapalooze, Glastonburyja, Pinkpopa, Southsidea, Hurricanea, Rock Am Ring, Readinga ili pak Leedsa

Zvuk benda od početka se naslanjao na bogatu rock’n’roll i punk scenu New Jerseya uz očiti Springsteenov utjecaj na rukopis Briana Fallona. Kroz svoj je rad bend provlačio univerzalni rock jezik, a uz blues i pop, ali i spomenute punk utjecaje stvarao je svoj zvuk.

 

Četvorka iz New Jerseya upravo je završila dugu i uspješnu američku turneju kojom su promovirali svoj netom objavljeni album “Get Hurt”. Na domaćem terenu Jersey Boys su veliki favoriti što su i dokazali brojnim rasprodanim arenama od istočne do zapadne obale. Kao predgrupa pratio je ih je punk rock kvartet Against Me! koje uz Gaslighte veže višegodišnja suradnja. Naime, na početku karijere su uloge bile obrnute – Gaslight Anthem su otvarali za Against Me!


Materijal za “Get Hurt” je sniman u legendarnom Blackbird studiju u Nashvilleu s Mikeom Crosseyem (The 1975, Arctic Monkeys, Jake Bugg) u ulozi producenta. “Get Hurt” gura sirovi rock’n’roll Gaslighta dublje u nove i neistražene teritorije uz primjetne utjecaje folka, punka i Americane. Uz naklon novom albumu koji je debitirao na 4. mjestu Billboardovih Top 200 koncertne set liste uključivale su presjek osmogodišnjeg rada. Otprilike 22 skladbe, među kojima su “45”, “The ’59 Sound”, “Stay Vicious”, “Sweet Morphine”, “Mama’s Boys”, “Mulholland Drive”, “1.000 Years”, “Old White Lincoln”, “Dark Places” “Rollin’ and Tumblin’”, polučile su odlične recenzije u američkim medijima koji ističu da su live verzije “podigle” pjesme zbog fantastične usviranosti i sirove energije benda koja i dalje ostaje nepromjenjena. Paralelno s turnejom bend je gostovao u prestižnim televizijskim showovima poput “David Letterman Showa” gdje su izveli singl “Get Hurt”.

Europska turneja počela je 29. listopada u Dusseldorfu i sadrži ukupno 19 koncerata koje će bend odsvirati po Njemačkoj, Belgiji, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. U zagrebačku Tvornicu kulture stižu u nedjelju 9. studenoga, nakon bečkog Gasometera, a prije milanskog Alcatraza. Bit će to premijerni i ekskluzivni nastup Gaslighta u Hrvatskoj i našoj regiji, što je još jedna potvrda ugleda I važnosti koju Zagreb uživa na međunarodnoj glazbenoj sceni. Tijekom cijele turneje, pa tako i u Tvornici kao predgrupe će gostovati Bayside i Deer Tick. Europska serija nastupa završava 23. studenoga u Birminghamu.


Ulaznice potražite na službenim prodajnim mjestima: Tvornica kulture, Entrio i Eventim

Tvornica Kulture i ModaKomoda vas daruju s dvije ulaznice za koncert. Objavu potražite na facebook stranici ModaKomoda