NESLUŽBENI REZULTATI

Thacijevi demokrati vode na lokalnim izborima

14.12.2009 u 12:56

Bionic
Reading

Kosovsko središnje izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak ujutro neslužbene rezultate jučerašnjega drugog kruga izbora za predsjednike 21 od ukupno 36 kosovskih općina, po kojima je najuspješnija Demokratska stranka Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija, koja je pobijedila u 10 općina

PRIŠTINA - Po izvješću povjerenstva, vladajuća stranka u ukupnom je vodstvu na izborima pošto je u prvom izbornom krugu 15. studenoga pobijedila u pet općina. Po privremenim neslužbenim rezultatima, njezin koalicijski partner Demokratski savez Kosova predsjednika Fatmira Sejdiua pobijedio je u pet općina, a u prvom krugu u dvjema. Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja u drugom je krugu pobijedila u trima općinama.

Predsjednica središnjeg izbornog povjerenstva Nesrin Lushta rekla je da se konačni službeni rezultati očekuju u iduća dva do tri dana.

Lushta je izjavila da je u drugom krugu glasovalo 37,88 posto građana te da nisu bilo izgreda.

Promatrači iz udruge "Demokracija na djelu" ocijenili su da su izbori uspjeli, unatoč tomu što je bilo više tehničkih nepravilnosti ili pokušaja političkog utjecaja. U nekim općinama bilo je fizičkih i verbalnih sukoba između predstavnika političkih stranaka, napada na članove odbora na biralištima te pokušaja višestruka glasovanja.

Kosovska policija ocijenila je da je glasovanje proteklo bez većih teškoća. Priopćeno je da je policija nekoliko puta intervenirala, ali da izgredi nisu poremetili izborni proces. Oko četiri tisuće policajaca brinulo se za red i mir na dan glasovanja.

Kosovski i međunarodni dužnosnici ocijenili su da su izbori, prvi otkako je Kosovo 17. veljače 2008. proglasilo neovisnost, protekli u demokratskom ozračju te kako pokazuju da je Kosovo spremno za europske integracije.