STRANAČKI SABOR CDU-A

Težak ispit za Angelu Merkel

13.11.2010 u 11:12

Bionic
Reading

Njemačku kanclearku Angelu Merkel očekuje težak ispit na stranačkom saboru u Karlsruheu u nedjelju i ponedjeljak na kojem je kršćanski demokrati (CDU) trebaju birati za predsjednicu stranke, a postotak podrške mogao bi pokazati sve veće nezadovoljstvo njezinim vodstvom

Malo je vjerojatno da 56-godišnja predsjednica CDU-a neće ponovno biti izabrana, no svaka brojka manja od 90 posto koliko je dobila 2008., bit će neuspjeh za Merkel koja stranku vodi deset godina.

Članovi stranke mogu glasati za Angelu Merkel ili protiv nje, jer nema protukandidata.

Stranačka konvencija održava se u važnome trenutku u kojem se predviđa oporavak njemačkog gospodarstva s rastom od 3,7 posto, ali i ključnom s obzirom na šest pokrajinskih izbora 2011. godine.

Vladajuća koalicija desnog centra, oformljena 2009., imala je težak početak zbog unutarnjih sukoba, eurokrize i odlaska dobrih političara koji su podnijeli ostavke ili su izgubili na izborima.

Međutim, proteklih je tjedana Merkel pokazala novu odlučnost, što je nazvala 'jesen odluka'.

Neobično oštro govorila je o imigraciji i ocijenila da je 'projekt multikultarlizma propao' u Njemačkoj.

Ugled je potvrdila krajem listopada kada je ojačala njemačko-francuski motor Europske unije jer su dvije zemlje uspjele nametnuti promjene Lisabonskog ugovora i nove proračunske propise.

S obzirom da 2011. godina donosi izbore u šest od 16 njemačkih saveznih pokrajina, kancelarkina vlada treba ubrzati provedbu nepopularnih mjera prije tih izbora.

Jedna od njih je produljenje životnog vijeka nuklearnih centrala za prosječno 12 godina, što je izazvalo velike prosvjede Nijemaca.

Drugi velik projekt praćen masovnim prosvjedima je rekonstrukcija željeznice u Stuttgartu što će stajati milijarde eura.

Masovna protivljenja Nijemaca otkrivaju sve veće nezadovoljstvo načinom na koji vlada vodi zemlju.

Unutar CDU desno krilo optužuje kancelarku da je skrenula ulijevo i drže da je u stranci nastupila praznina odlaskom starijih članova konzervativnog krila.

CDU treba također izabrati tri nova potpredsjednika stranke. Smatra se da će jedan od njih biti ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg, član CSU-a iz Bavarske kojega mediji rado predstavljaju kao idealnog nasljednica kancelarke, a on je političar koji bi se trebao svidjeti konzervativnim biračima.

Njegova popularnost pokazuje da se u koaliciji CDU-SCU traži novi lider koji bi nadahnuo, jer Merkelovoj sve više zamjeraju nedostatak vizije.

Iako se njemačko gospodarstvo počelo oporavljati, CDU loše stoji među biračima i ankete otkrivaju da vladajuću koaliciju podupire 35 do 37 posto.

Analitičari se slažu da su ipak savezni izbori 2013. godine jamac ostanka Angele Merkel na čelnome mjestu stranke jer nitko ne želi riskirati u prijelaznom razdoblju.

'Merkel je poštovana u stranci, ali nije voljena' i oni 'znaju da je trebaju kako bi dobili izbore', zaključuje kanclearkin biograf Gerd Lannguth.