ZAPOŠLJAVANJE

Test za posao u EU položilo 70 posto Hrvata

31.05.2009 u 09:41

Bionic
Reading

Hrvati se počinju zapošljavati u tijelima Europske Unije, usprkos činjenici da nam, zbog slovenske blokade i 'topničkih dnevnika', kraj pristupnih pregovora nije na vidiku.

Europski ured za odabir osoblja (EPSO) objavio je, naime, da je 70,17 posto onih koji su izišli na prvo testiranje za zapošljavanje hrvatskih državljana zadovoljilo postavljene kriterije piše Večernji.hr.

Riječ je o ugovorima na određeno vrijeme, a prvo testiranje za stalni posao šef EPSO-va odjela za komunikacije Nicholas Heenan najavljuje za 2010. Osnovne plaće, na koje se lijepi niz dodataka, kreću se od 1700 eura za najnižu Hrvatima otvorenu II. skupinu, za koju je uvjet srednjoškolska matura, do 4800 za najvišu, IV. skupinu, tzv. administratore, za koju treba MA po Bologni ili fakultetska diploma po starome sustavu.

Na natječaj EPSO/CAST/CRO/09 prijavio se 3427 zainteresiranih, no, na testiranje, koje se provodilo u Zagrebu, Bruxellesu, ali i u svim ostalim glavnim gradovima zemalja članica, izišla je 1981 osoba. Točno ih je na najmanje polovicu od po 30 pitanja, što je bio uvjet za prolaz, u objema skupinama: poznavanju EU, odnosno verbalnim i numeričkim vještinama odgovorilo 1390.

- Europski parlament već odabire kandidate koje će pozvati na razgovor ili na dodatno testiranje sposobnosti, npr. jezičnih vještina za prevoditelje. Svi koji su položili test ostaju tri godine na popisu iz kojega ih tijela EU mogu birati. Broj bodova na njihov izbor ima utjecaj, ali, iskustveno, još veći ima kandidatov profil – kaže Heenan.

Od ukupno 342 radna mjesta, koja će se Hrvatima ponuditi do Nove godine, na prevoditelje ih otpada čak 116, a test je položilo 309 osoba. U istoj se IV. skupini traži i 15 pravnika-lingvista (položilo 54), 10 administratora za tisak i komunikacijsku politiku (142), devet pravnika (83), šest kadrovika (174), pet parlamentarnih administratora (161), tri stručnjaka za informatičko-komunikacijsku tehnologiju (50), te po dva vodiča za posjetitelje (63), propagandista (43) i knjižničara/dokumentarista (16).

U skupini III, nazvanoj “asistenti”, za koju je uvjet bakalaureat po Bologni ili negdašnja viša škola, posao bi mogli dobiti svi koji su položili test za mjesto lektora/korektora. Naime, traži ih se 34, a zadovoljilo ih je samo 12! U toj se skupini traži još 16 upravnih i novčarskih pomoćnika (102), šest pomoćnika za izvore obavijesti (26), po tri pomoćnika za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i za kadrove (oboje po 13), te po dva pomoćnika za parlamentarna tijela (20) i informacijsko-komunikacijska tehničara (18).

U II skupini zaposlit će se gotovo svi koji su položili test za mjesto tajnika ili tajnice, njih 67 od 68, te 24 pomoćnika prevoditeljima (48). I u toj se skupini traže pomoćnici u parlamentarnim tijelima, njih osam (26), te tri tehničara za konferencijske usluge (šest). Posao čeka i oba telefonista te oba elektrodistributora koji su položili test.