NACIONALNO VIJEĆE

Teške odluke: HDZ-ovci kuhaju koaliciju u bandažama i tetovažama

25.07.2016 u 14:15

  • +12

Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a u središnjici stranke

Izvor: tportal.hr / Autor: Damjan Tadić/CROPIX

Bionic
Reading

Vrata HDZ-a otvorena su pravašima kojima je stalo do doktrine oca domovine, a ne do političke trgovine, poručio je politički tajnik te stranke i europarlamentarac Davor Ivo Stier uoči današnjeg zasjedanja najviših stranačkih tijela. Naime, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, održana je sjednica Nacionalnog vijeća, a u tijeku je i Središnji odbor HDZ-a

'Mi uvažavamo članove i birače HSP AS-a. HDZ-u nije do političke trgovine. Gospodin Ćorić je nesretan i nervozan jer je vidio da mu s nama u HDZ-u ne pale ucjene. Shvatio je da je napravio veliku pogrešku kad je pomislio da može s nama trgovati. Možda su Pero Ćorić i Jambo slični, ali sasvim sigurno se Andrej razlikuje od Milanovića i on ne gradi trgovačku koaliciju', kazao je Stier komentirajući posljednje izjave glavnog tajnika HSP-a AS Pere Ćorića o tome da HDZ mora odlučiti što prije želi li s njima i kako na izbore.

'Nema ultimatuma, ima razgovora. Ne vidim čemu nervoza, imali smo transparentne razgovore, donijet ćemo odluke', poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuvši kako su današnja zasjedanja prvi sastanci takvog slijeda nakon izbora novog predsjednika: 'Imamo i temu priprema za izbore, program, izborni stožer, aktivnosti koje sam poduzimao želim prenijeti kolegama...'

'Naš je koncept sljedeći - želimo da na nacionalnoj razini HDZ izađe na izbore i radimo partnerstva tamo gdje nam naši partneri mogu pridonijeti', zaključio je Plenković, a da 's partnerima nema ultimatuma', poručio je i zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić

S obzirom na to da se sve češće spominje mogućnost povratka nekih bivših članova HDZ-a u stranku, ponukan novinarskim pitanjima Željko Dilber osvrnuo se na te navode i kazao: 'Ne znam to ćemo vidjeti, još uvijek se o tome razgovara'.

Odluka o HDZ-ovim partnerima idući tjedan

No jedno od ključnih pitanja je hoće li na izbore HDZ ići samostalno ili u koaliciji: 'Naš je koncept sljedeći - želimo da na nacionalnoj razini HDZ izađe na izbore i radimo partnerstva tamo gdje nam naši partneri mogu pridonijeti. Danas će biti rasprave', najavio je Plenković, a Stier naglasak stavio na stranke koje njeguju ideje domoljublja, a ne one koje žele trgovati i postavljati ultimatume.

HDZ je kontakte uspostavio i s Konzervativcima Ruže Tomašić te s HRID-om Drage Prgometa, a Stier je najavio da će se odluku o mogućoj suradnji znati sljedeći tjedan: 'Sada će stranačka tijela to analizirati i tijekom sljedećeg tjedna će biti donesena odluka koja će tada biti i objavljena.'

Tko ima najveće šanse?

Prema neslužbenim informacijama iz bivše Domoljubne koalicije najveće šanse za nastavak suradnje s HDZ-om imaju HSLS i HDS, a navodno se ne planira ići u nacionalnu koaliciju kao ranije, nego da kandidati stranaka s kojima dogovore suradnju budu na HDZ-ovim listama po različitim izbornim jedinicama.

Što se današnjeg zasjedanja stranačkih tijela, osim razmatranja aktualne političke situacije i pripreme za prijevremene parlamentarne izbore, očekuje se da budu potvrđeni novi glavni i politički tajnik Gordan Jandroković i Davor Ivo Stier, a iako je bila mala šansa za to ipak se među novinarima očekivalo hoće li se možda na Središnjem odboru HDZ-a čiji je član danas pojaviti i bivši šef stranke Tomislav Karamarko, ali nije ga bilo.

Među onima koji su se pojavili u središnjici su Darko Milinović s rukom u bandaži te Josip Đakić koji je otkrio svoju tetovažu na kojoj piše 'Kumovi', a grb je od 'Gromova', naime, legendarna 81. gardijska bojna 'Kumovi' preustrojem Hrvatske vojske 1. svibnja 1996. inokorporirana u je sastav 2. gardijske brigade 'Gromovi'.