HAMID KARZAI

'Terorizam prijeti više no ikad'

25.06.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Terorizam se 'širi i više no ikad prijeti Afganistanu i regiji', ocijenio je u subotu afganistanski predsjednik Hamid Karzai na međunarodnoj konferenciji o terorizmu u Teheranu na kojoj je sudjelovalo više predsjednika država

'Na žalost, unatoč svim rezultatima na području školstva i obnove infrastrukture, ne samo da Afganistan nije postao miran i siguran, već se terorizam širi i više no ikad prijeti Afganistanu i regiji', istaknuo je Karzai u govoru pred iranskim, pakistanskim i iračkim kolegom koji je prenosila televizija.

'Mir i stabilnost naših zemalja su ugroženi (...) njihova opstojnost i cjelovitost su stvarno ugroženi', upozorio je Karzai rekavši da se 'sve zemlje u regiji moraju boriti protiv terorizma'.

'Terorizam je postao toliko snažan da nijedna zemlja ne može biti pošteđena od toga zla', dodao je. Ipak je ocijenio da se 'problemi u Afganistanu moraju rješavati dijalogom i mirnim putem', a ne oružjem.

Karzaijeva izjava dolazi u času kada su Sjedinjene Države najavile da će do 2012. povući iz Afganistana trećinu svojih snaga.

Napadi su gotovo svakodnevna pojava u Afganistanu, usprkos desetogodišnjoj nazočnosti zapadnih vojska koje su nakon atentata 11. rujna 2001. ušle u zemlju i svrgnule talibanski režim.

Dok je Karzai držao govor, u pokrajini Logaru, južno od Kabula, eksplodirala je autobomba, pri čemu je poginulo najmanje 30 osoba.