terorizam u francuskoj

Talačka kriza u francuskom dućanu okončana: Džihadist likvidiran

23.03.2018 u 11:58

Bionic
Reading

U petak nešto poslije 11 sati naoružani muškarac otvorio je paljbu po policajcima u francuskom gradu Trebesu nedaleko Toulousa, nakon čega je pobjegao u obližnji supermarket uzevši taoce

Još uvijek neidentificirani džihadist koji je nakon napada na policajce uzeo desetak taoca u supermarketu u francuskom gradu Trebesu ubijen je u akciji specijalne policije nakon što je ubio troje zatočenih kupaca.

Naoružani muškarac koji je tvrdio kako je pripadnik Islamske države osuo je najprije paljbu po policajcima u Trebesu na jugu Francuske.

Nakon što su policajci uzvratili vatru, napadač je pobjegao u obližnji supermarket uzevši pritom za taoce osobe koje su se nalazile u trgovini. Prema pisanju nekoliko različitih medija, otmičar je ubio troje taoca, a njih desetak je ranjeno, no ta vijest nije službeno potvrđena.

Vijest o broju poginulih potvrdio je zapovjednik lokalne žandarmerije general Jean-Valéry Letterman, dodajući kako je među ozlijeđenima i jedan policajac koji je u okršaju s teroristom ranjen u rame.

Očevici napada u blizini supermarketa kazali su kako je napadač naoružan nožem, vatrenim oružjem te ručnim granatama te kako je učestalo izvikivao poklič 'Allahu Akbar'. Prema očevicima, otmičar je bio mladić star oko trideset godina marokanskog porijekla koji je u nekoliko navrata izjavio da je otmica izvedena kao osveta za bombardiranje Sirije.

Televizijske ekipe s mjesta nemilog događaja izvjestile su kako je otmičar zahtijevao oslobađanje Saleha Abdeslama koji je odgovoran za napade u Parizu u studenom 2016. godine.

Nešto prije okršaja u supermarketu, dogodio se još jedan napad na policajce nedaleko trgovine kada je jedan napadač pucao prema skupini od četiri policajaca, ranivši pritom jednog od njih, nakon čega se dao u bijeg. Još uvijek nije potvrđeno jesu li ta dva napada međusobno povezana i radi li se o istom napadaču.

Teroristički napad u Trebesu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na mjesta događaja upućene su sve dostupne policijske snage, među kojima su i specijalci te osobe zadužene za pregovore, a prema Trebesu se na zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zaputio i ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb.  

Specijalci su sat i pol prije nego što je napadač likvidiran opkolili supermarket u kojem se nalazilo nekoliko deseteka taoca, dok je policija uputila poziv građanima da se ne približavaju mjestu na kojem se odvija talačka drama.

Kako u početku napada nije bilo jasno tko stoji iza napada, francusko ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je poziv građanima da ne šire glasine o napadu kako bi se izbjegla panika.

Ukoliko dužnosnici tzv. Islamske države potvrde kako stoje iza napada, ovo će biti prvi veći incident u Francuskoj otkako je prošlog svibnja za predsjednika izabran centrist Emmanuel Macron.

Francuska je još uvijek pod budnim oprezom zbog niza džihadističkih napada na tu zemlju koji su započeli u siječnju 2015. godine udarom na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo kojom prilikom je poginulo 12 građana.

Krajem iste godine pripadnici Islamske države izveli su seriju napada u pariškim kafićima, restoranima, koncertnoj dvorani te stadionu ubivši ukupno 130 ljudi. U srpnju 2016., pak, pripadnik ISIL-a ukraednim kamionom se zabio u skupinu ljdui U Nici koja je proslavljala Dan Bastilje. Tom prilikom poginulo je 84 osoba, a njih 200 je ranjeno.

Zbog straha od novih napada vlasti su u dogovoru s vojskom uveli patrole oko vodećih turističkih atrakcija i najfrekventnijih prometnih postaja.