IDE NABOLJE

Tenzije na Kosovu se smiruju, a barikade se uklanjaju

07.09.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjih prosvjeda srpskih učenika i mještana četiriju općina na sjeveru Kosova stanje se danas polako smiruje. Noć je protekla bez incidenata, a od jutros se uklanjaju barikade u mjestu Rudare, na magistralnoj cesti Kosovska Mitrovica – Raška, te se promet odvija jednim kolničkim trakom. KFOR i dalje kontrolira dva administrativna prijelaza, Jarinje i Brnjak, te neregistrirani prijelaz koji se nalazi u selu Izvori, na putu koji vodi prema Novom Pazaru

Na barikadama koje su sinoć postavljene bio je istovaren šljunak i građevinski materijal, a put je bio zapriječen kamionskom prikolicom.

Predsjednik općine Zvečan Dragiša Milović izjavio je Tanjugu da su građani samoinicijativno sinoć vratili barikade u mjestu Rudare jer su 'strahovali da bi se mogao ponoviti 25. srpnja, kada su snage kosovske specijalne policije ROSU pokušale zauzeti administrativne prijelaze na sjeveru Kosova'.

Na pojedinim benzinskim crpkama na sjeveru Kosova osjeća se nestašica nafte i naftnih derivata jer od subote nisu stigle nove količine. Pri raspodjeli zaliha naftnih derivata prioritet stoga imaju bolnica u Kosovskoj Mitrovici i domovi zdravlja na sjeveru Kosova.

Kosovski premijer Hashim Thaci najavio je danas da će se sporazum s Beogradom o carinskim pečatima početi provoditi od 16. rujna. Na sjednici Vlade izjavio je da će, što se tiče sjevera Kosova, to značiti lociranje kosovskih carinika, granične policije i pripadnika Eulexa na punktove 1 i 31, kod Jarinja i Brnjaka.

Thaci je poručio stanovnicima sjevera Kosova da budu mirni jer te mjere neće biti usmjerene protiv njih, već predstavljaju provođenje zakona i Ustava Kosova.