30 MRTVIH U SUKOBIMA

Tenkovi na ulicama Rio de Janeira

26.11.2010 u 11:57

Bionic
Reading

Eskalacija nasilja u Rio de Janeiru, koje su prošle nedjelje pokrenule narko bande, dovela je do toga da guverner zatraži pomoć marinaca koji su sa šest blindiranih vozila upali u jednu od najopasnijih favela, Vilu Cruzeiro. Jutros su kriminalci zapalili još tri autobusa. Saldo intenzivnih borbi policije i bandi 30 je mrtvih

Grad sambe i karnevala, najpoznatije turističko mjesto Južne Amerike, priprema velike radove, jer će biti sjedište Svjetskoga nogometnoga prvenstva 2014, a 2016. i mjesto održavanja Olimpijskih igara, ali se na ulicama vodi pravi rat.


Policiji, koja na terenu ima oko 18.000 policajaca sa 1.625 patrolnih vozila, 190 motora i nekoliko helikoptera, u pomoć stiže i vojska. Konkretnije, mornarička pješadija (marinci), ali i teška policijska pješadija s desetak manjih tenkova.
Kako smo već izvijestili, situacija je vrlo delikatna, jer narkobossovi za napade koriste drogirane maloljetnike na koje u principu policija ne smije otvoriti vatru.

Pomoćnik gradonačelnika za opću sigurnost José Mariano Beltrán situaciju opisuje kao 'stanje terorizma', a guverner države Rio de Janeira Sérgio Cabral zatražio je pomoć još uvijek vladajućeg predsjednika Luiza Inácia Lula da Silve i ministra pravde Luiza Paola Barreta, jer situacija postaje sve teža.

Bivši šef policije Rio de Janeira Rodrigo Pimentel, inače vrlo popularan, otupio je oštricu kritike na račun političara i kaže kako se konačno vidi svjetlo na kraju tunela i da se pokazala politička volja da se izvrši smrtonosni udarac na mafiju. 'Pitanje je sada ili nikada, jer ćemo izgubiti grad', kazao je Pimentel.

U gradu vlada panika, jer bande pale automobile i autobuse i pljačkaju prolaznike i u samom središtu, a ne samo u inače opasnim favelama (sirotinjskim naseljima).