NENAD STAZIĆ

Televizije izvješćuju o zastupnicima kao 'hrpi neradnika'

17.12.2008 u 16:14

Bionic
Reading

Središnji savjet SDP-a i Novo društvo, udruga za razvoj socijalne demokracije, uz potporu nizozemske zaklade Alfred Mozer, organizirali su raspravu 'Ostvarivanje demokratske uloge medija u sadašnjem trenutku političkih i društvenih odnosa u Hrvatskoj'

Na skupu je ocijenjeno da je novinarstvo u Hrvatskoj postalo neovisno o političkim strukturama, no da nove opasnosti za neovisnost novinarstva dolaze od raznih interesnih skupina, vlasnika medija, oglašivača te drugih korporativnih interesa.

Otvorivši skup, Antun Vujić podsjetio je da se tema o neovisnosti novinarstva počela 'otkrivati' 90-ih kad je medijska slika u Hrvatskoj bila drukčija. U međuvremenu pojavili su se i novi mediji, a politika više nije mogla vršiti pritisak na medije, rekao je. Međutim sada neovisnosti medija s jedne strane prijete interesi oglašivača, vlasnika medija i slično, a s druge, kako je ocijenio 'trivijalizacija medija'. Vujić je naglasio da bi i privatni i državni mediji morali biti javni i obavljati javnu ulogu informiranja te je stoga potrebno osigurati autonomiju medija od svih oblika pritisaka.

Nizozemsku medijsku sliku predstavio je novinar Kees Boonman, istaknuvši da i u to državi postoji sklonost da vlasnici medija veću važnost posvećuju raznim 'realityma' i sličnim temama nego ozbiljnim. Ocijenio je da u javnosti postoji potreba za brzom, često neprovjerenom i neobrađenom informacijom te da novinari više nemaju isključivo pravo da izvijeste javnost o nekom događaju. Izazovi novinarskoj struci su i nove tehnologije poput interneta ili mobilne telefonije u kojima postoji mogućnost manipuliranja takvim neprovjerenim i neobrađenim informacijama, a upravo je za objektivno informiranje, po njegovu mišljenju, bitna njihova provjera.

Glede medijske slike u Hrvatskoj saborski zastupnik Nenad Stazić kaže da je Hrvatska televizija kao javna televizija 'posljednja linija obrane' javnog interesa, jer je većina ostalih medija privatizirana. Zamjerio je televizijskim postajama, pa i javnoj televiziji HRT-u, na načinu na koji izvješćuju iz Hrvatskog sabora.

Po njegovim riječima takvo je izvješćivanje neprimjereno i ruši povjerenje građana u Sabor pa se u javnosti stvara slika o zastupnicima kao o 'hrpi neradnika'. Kao primjer je naveo praćenje saborske rasprave o novim bitnim zakonima, poput zdravstvene reforme bez iznošenja pravih argumenata.

Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić u odgovoru Staziću rekla je kako se slaže da je 'HRT zadnja linija obrane', ali da je HRT prekinuo sa starom praksom i nastoji postati doista javna televizija. Dodala je da je, primjerice, zdravstvena reforma, praćena opširno i ne samo u emisijama koje se bave izvješćivanjem o radu Sabora. Istaknula je da prihvaća svaku korisnu kritiku kako bi HTV bio što bolji.

Na skupu, koji je nastavljen raznim stručnim izlaganjima predstavnika medija, politike, HND-a i drugih, u Novinarskom domu okupili su se predstavnici akademske zajednice, medijski stručnjaci, novinari, članice i članovi strukovnih udruga, predstavnici državnih tijela i drugi politički i javni djelatnici.