NA POTICAJ RUSIJE

Telefonski razgovor Putina i Obame o Ukrajini

15.04.2014 u 07:13

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom da se Kremlj upliće u Ukrajinu te je zatražio od SAD-a da iskoriste svoj utjecaj i spriječe krvoproliće u toj zemlji, priopćeno je iz Kremlja.

'Ruska je strana naglasila da su prosvjedi u Donjecku, Kubansku, Harkivu, Slaviansku i drugim gradovima na jugoistoku Ukrajine rezultat nedostatka volje i sposobnosti vodstva u Kijevu da uzme u obzir interese Rusa i drugoga stanovništva koje se služi ruskim jezikom', priopćio je Kremlj.

'Predsjednik Putin pozvao je Baracka Obamu da učini sve kako bi iskoristio priliku koja se pruža SAD-u da spriječi uporabu sile i krvoproliće', dodaje se.

Putin je rekao Obami kako se izvješća da se Rusija upliće u Ukrajinu temelje na pogrešnim informacijama. Rekao je da bi se vlasti u Kijevu trebale usredotočiti na to da uključe sve pokrajine i političke snage u Ukrajini u sastavljanje novoga ustava.

Obje su se strane složile da će nastaviti tražiti diplomatska sredstva kojima mogu utjecati na situaciju uoči međunarodnih pregovora o Ukrajini, zakazanih za 17. travnja u Ženevi, stoji u priopćenju.


Američki predsjednik Obama rekao je u ponedjeljak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da SAD prednost daju diplomatskom rješenju krize u Ukrajini te je kritizirao Rusiju za poduzimanje akcija koje ne vode u tom smjeru.

'Predsjednik je jasno rekao da je diplomatski put otvoren i da mi takvom putu dajemo prednost, ali da ono što čini Rusija nije u skladu s time niti vodi u tom smjeru', rekao je visoki dužnosnik američke administracije o telefonskom razgovoru dvojice čelnika.

Obama je rekao Putinu da je Kijev iznio 'stvarne ponude' koje se odnose na prenošenje vlasti na lokalne vlade u zemlji, rekao je dužnosnik.

'To je nešto o čemu trebaju odlučivati Ukrajinci', rekao je. 'Mi smo uvijek podupirali sveobuhvatan proces, a to ćemo i nastaviti činiti.'

Dužnosnik je rekao da je telefonski razgovor, koji je opisan kao 'iskren i izravan', obavljen na zahtjev Rusije.