LINIJA 060

Telefonska banda krala impulse i iz Sabora

06.02.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Četveročlana skupina prevaranata, koji su se priključivali na telefonske linije građana, tvrtki te raznih državnih institucija i s njih nazivali skupe telefonske automate, u četvrtak je na počeku suđenja na Općinskom sudu rekla da nisu krivi za djela za koja ih se tereti

Mozak bande bila je Goranka Prvonožec (44) koja je početkom listopada 2004. kao vlasnica obrta VEDMA s HT-om sklopila ugovor o korištenju telefonskog broja 060. Potom je, tvrdi tužiteljstvo, okupila ekipu i s njom započela profitabilnu djelatnost.

Drugooptuženi je Tino Strunjak (48), a tada je radio kao viši stručni savjetnik u Uredu za opće poslove Sabora i hrvatske Vlade. On je sa svog radnog mjesta u Saboru nazivao telefonski broj svoje šefice, i to tarot linije, horoskope i linije za psihološka savjetovanja te ostavljao otklopljenu slušalicu po nekoliko sati. U samo nekoliko dana 'nabio je' telefonski račun od gotovo 125.000 kuna.

Optuženi su još Mario Tomica Rumenjak (62) i Ivan Rupić (33), koji su bili zaduženi za tehnički dio posla. Naime, oni su noću po zgradama otvarali ormariće THT-a te se uz pomoć uređaja priključivali na telefonsku mrežu i sa slobodnih linija nazivali njezine automate. Tako su najviše operirali po Velikoj Gorici, gdje su i pali u policijsku zasjedu te u Veslačkoj ulici na Trnju gdje su stanare oštetili za više od 56.000 kuna, piše Jutarnji list.