PODACI UN-A

Tektonske promjene na europskom tržištu kokaina: Balkanci pomalo istiskuju talijansku mafiju, a mijenjaju se i rute kojima bijeli prah stiže na naš kontinent

08.09.2021 u 15:02

Bionic
Reading

Belgija i Nizozemska postale su glavna središta za krijumčarenje kokaina u Europu, pretekavši Španjolsku kao primarnu krijumčarsku rutu, objavio je Europol u utorak. Posebno je zabrinjavajuće to što kriminalne skupine sa zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku, imaju sve veću ulogu u međunarodnoj trgovini drogom

Kriminalne skupine, osobito one iz Kolumbije, koriste lučke gradove Rotterdam, Hamburg i Antwerpen za isporuku droge u Nizozemsku, odakle se distribuira u Europi, ističe se u izvještaju Europola izrađenom u suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC).

Samo u prošloj godini u Antwerpenu je zaplijenjeno 65,6 tona droge, navodi se u izvješću 'Cocaine Insights'.

Europsko tržište zapljusnula je veća količina kokaina, osobito iz Kolumbije, u kojoj je mirovnim sporazumom iz 2016. tamošnje vlade s ljevičarskom gerilskom grupom FARC tržište ostavljeno bez kontrole, rascjepkano i otvoreno. FARC je kontrolirao dio područja uzgoja koke i regulirao pristup opskrbi kokainom posrednicima i međunarodnim trgovcima drogom, navodi se u izvješću.

'Mirovni sporazum rezultirao je okončanjem jedinstvene zapovjedne strukture FARC-a i pojavom različitih skupina koje kontroliraju različite regije i proizvodnju kokaina u njima', navodi se dalje. Takvo stanje 'povećalo je potencijal za stvaranje novih saveza i partnerstava', dodaje se u izvješću.

U međuvremenu su europske narkobande promijenile strategiju, stvarajući saveze s tim skupinama, 'čime su iz igre izbacile posrednike' i dopremaju kokain izravno s izvora.

Novi igrači s Balkana

Dok tradicionalne skupine, poput ‘Ndranghete i Camorre, nastavljaju igrati glavnu ulogu, pojavljuju se novi igrači, osobito kriminalne skupine s područja Balkana i sve su prisutnije u Južnoj Americi. Balkanske skupine postale su aktivnije u nabavi velikih količina kokaina na izvoru u Latinskoj Americi.

Kako bi si olakšale posao, te skupine imaju stalne stanovnike u Latinskoj Americi, bilo u zemljama proizvodnje, bilo u zemljama koje se koriste kao glavna tranzitna i polazna mjesta na rutama droge za Europu. Povećanu aktivnost kriminalnih mreža podrijetlom sa zapadnog Balkana također potvrđuju podaci o uhićenicima prikupljeni od slučaja do slučaja te se pokazuje da su umiješani i u trgovinu ljudima većih razmjera.

Djelovanje takvih skupina u Južnoj Americi nije potpuno nova pojava, ali im se doseg značajno proširio, svrstavši ih među glavne igrače. Također se smatra da su pomorska tradicija i povezanost balkanskih zemalja s trgovačkim brodarstvom, zahvaljujući lokaciji zemalja koje izlaze na Jadran, pružili priliku da neke od ovih skupina razviju mreže trgovine drogom na temelju pomorskih ruta.

  • +11
Zapljena kokaina u Antwerpenu Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Ranije su kriminalne skupine koje se bave trgovinom drogom sastavljene od državljana balkanskih zemlja, poput Hrvatske ili Srbije, bile prisutne ponajprije u zemljama polaska kokaina krijumčarenog u Europi, poput Argentine, Brazila i Urugvaja. Pripadnici ovih kriminalnih skupina sada su sve prisutniji i u zemljama proizvodnje - osobito Peruu - u kojima se mogu povezati s lokalnim kriminalnim mrežama koje kontroliraju proizvodnju kokaina.

Medijski izvori također sugeriraju da u mnogim slučajevima balkanske kriminalne skupine ne preusmjeravaju krijumčareni kokain preko svojih zemalja, već koristite dobro poznate ulazne točke i čvorišta trgovine drogom u Europi, poput luka Antwerpen, Rotterdam, Valencije ili većih zračnih luka. Čini se da balkanske kriminalne skupine također koriste svoje kontakte i pristup izvorima proizvodnje kokaina u Latinskoj Americi da ga izvoze ne samo u Europu, već i na druga profitabilna tržišta u Aziji i Oceaniji surađujući s lokalnim skupinama.

U izvješću se spominje i operacija Familia, koju su koordinirali UN-ov ured za droge i kriminal i Europol, a dovela je do ukupno 16 uhićenja - 11 u Europi (Hrvatska, Češka, Srbija i Švicarska) i pet u Hong Kongu i Kini - kao i zapljene više od tone kokaina u dva odvojena slučaja. Agencije za provođenje zakona s raznih dijelova svijeta tada su se udružile kako bi stale na kraj balkanskim kriminalcima koji su razvili mrežu trgovanja kokainom iz Južne Amerike u Europu korištenjem privatnih aviona.

  • +6
Zapljena kokaina u Pločama Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Istragu su pokrenuli i vodili hrvatska policija, PNUSKOK i USKOK, navodi se u izvještaju, a pomagale su im vlasti iz Češke, Srbije i Slovenije. Istraga je otkrila da balkanski trgovci drogom nisu djelovali samo u Europi i Južnoj Americi, već i u Aziji, te su koordinirali pomorsku trgovinu kokainom, uglavnom za Hong Kong, Kinu i Macao.

Druga najpopularnija droga u zapadnoj i srednjoj Europi

Paralelna istraživanja otkrila su da je narkomreža bila usko povezana s mnogim kriminalcima i imala brojne kontakte u Australiji, Belgiji, Kostarici, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Hong Kongu, Kini, Italiji, Macau, Maleziji, Paragvaju, Srbiji, Sloveniji i Urugvaju.

U akciji u svibnju 2019. godine u Švicarskoj su uhićeni hrvatski, češki te crnogorski državljanin sa 603 kilograma kokaina. U paralelnoj akciji u Češkoj uhićena su dva češka državljana, kojima je zaplijenjeno milijun eura. Istovremeno, u Hrvatskoj i Srbiji obavljene su pretrage kuća i vozila te je zaplijenjena luksuzna roba, kao i četiri pištolja s prigušivačima.

U izvješću se navodi da je kokain postao čistiji i od 2012. konkurirao je američkom uvozu po kvaliteti. Nakon kanabisa, kokain je sada druga najpopularnija droga u zapadnoj i srednjoj Europi, a najnovije procjene ukazuju na to da ga je uzimalo oko 4,4 milijuna ljudi u prošloj godini, navodi se u izvješću.