DOBRI SUSJEDI

Teksaški tajkun povezan s meksičkom mafijom

19.02.2009 u 14:39

Bionic
Reading

Američki FBI istražuje je li teksaški milijarder Allen Stanford, protiv kojega je podignuta optužnica za financijsku prijevaru, bio umiješan i u pranje novca od trgovine droge s meksičkim narkokartelom

Stanford (58) i dvoje njegovih suradnika iz tvrtke Stanford Group optuženi su za prijevaru u iznosu od osam milijardi dolara. U odvojenoj istrazi meksičke vlasti zaplijenile su jedan od Stanfordovih privatnih zrakoplova u kojem su pronađeni čekovi povezani s narkokartelom Cartel del Golfo, najnasilnijom organizacijom u Meksiku. Osim toga, Stanford bi se mogao suočiti i s optužbama za pranje novca i podmićivanje stranih dužnosnika, a prema nekim izvorima, tužba zbog financijske prijevare mogla bi zakomplicirati i usporiti istragu u vezi s drogom.

Prema optužnici, Stanford je sa svojim prijateljima i rođacima organizirao prevarantsku shemu, zasnovanu na lažnim obećanjima i krivotvorenim podacima o isplativosti investicija. Imovina financijskih kompanija koje su vlasništvo osumnjičenog milijardera zamrznuta je, a isto tako i sredstva koja se nalaze na privatnim računima svih osumnjičenih za sudjelovanje u prijevari.

Uz pomoć razgranate mreže poslovnih posrednika Stanfordova banka prodala je vrijednosne papire pod nazivom 'certifikati depozita' u vrijednosti oko osam milijardi dolara. Šefovi banke obećavali su ulagačima veoma visoke prihode, koji su trebali uslijediti kao rezultat 'jedinstvene (poslovne) strategije'.

Stanford je na najnovijoj globalnoj listi bogataša magazina Forbes zauzeo 605. mesto, s procijenjenom imovinom u iznosu od dvije milijarde dolara.