london

Tehnički sporazum o Brexitu predviđa novo odlučivanje o granici s Irskom 2020.

14.11.2018 u 12:56

Bionic
Reading

Premijerka Theresa May u srijedu je u Londonu počela uvjeravati ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o Brexitu, a koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020., nakon prijelaznog perioda kada Velika Britanija već istupi iz Europske unije

Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli London će moći birati između dviju opcija.

Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine (UK) u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU, kazali su izvori.

Premijerka Theresa May, koju nazivaju najslabijim britanskim liderom u generaciji, daje sve od sebe da parlament odobri sporazum prije datuma predviđenog za Brexit, 29. ožujka 2019.

Zagovornici Brexita u Mayinoj konzervativnoj stranci optužuju je da je dogovorila loš sporazum, da je popustila Bruxellesu i najavljuju da će glasati protiv.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) koja održava na životu Mayinu manjinsku vladu zabrinuto prati hoće li premijerka postići prihvaćanje sporazuma u parlamentu.

"Iz onoga što smo vidjeli i čuli ne vjerujemo da je sporazum najbolji", kazao je Jeffrey Donaldson, zastupnik DUP-a pa objasnio "Sporazum bi mogao voditi raspadu Ujedinjene Kraljevine (UK), a to je nešto za što ne možemo glasati".

Sastanka britanske vlade predviđen je za 14 sati po mjesnom vremenu. Pet ministara - Dominic Raab, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Michael Gove i Geoffrey Cox, podržat će sporazum, piše dnevnik The Sun.

Za Europsku uniju suočenu s nizom izazova zadnjih godina, od dužničke do migrantske krize, gubitak Velike Britanije najveći je udarac u 60 godina gradnje europskog jedinstva nakon dva svjetska rata, piše agencija Reuters.

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Nacrt sporazuma o razdruživanju ključan je za izlazak Velike Britanije iz EU, no nepoznanica je kakav će biti konačan ishod jer scenariji su šaroliki, od mirnog 'razvoda' do pobune koja bi ugrozila gospodarstvo, srušila premijerku May ili čak vodila u novi referendum o izlasku ili ostanku u EU.

May se nada da će Britanija napustiti Europsku uniju, ali s njom očuvati najtješnje moguće veze.

May se žestoko borila da razvrgne 46 godina članstva u EU bez štetnih posljedica za trgovinu, ali njezin kompromisni plan zabrinjava i zagovornike Brexita i proeuropljane i škotske nacionaliste, sjevernoirsku stranku koja joj održava vladu, a konačno zabrinuti su i ministri u Mayinoj vladi.

Njezin bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, zagovornik Brexita, optužio je May da je prodala UK i najavio da će se protiv toga boriti.

"To je vazalski" pakt, rekao je Johnson i najavio da će glasati protiv neprihvatljivog sporazum te poručio "Odbacite ga" pa ustvrdio "Prvi put u tisuću godina postojanja, ovaj parlament neće imati pravo na glasa o zakonima kojima će se upravljati zemljom".

  • +11
Skup protiv Brexita u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Brexit će peto najveće svjetsko gospodarstvo uvesti u nepoznato i mnogi strahuju da će podijeliti Zapad koji se već bori s nekonvencionalnim vladanjem američkog predsjednika Donalda Trumpa i rastućim utjecajem Rusije i Kine.

Neki poslovni krugovi, međutim, vrlo pozitivno gledaju na sporazum koji je May dogovorila.

"Čini mi se da ga trebamo podržati i učiniti da djeluje. Nama je potrebna sigurnost", rekao je Juergen Maier, britanski direktor kompanije Siemens i ocijenio da je "to jedini moguć sporazum i zato je bolje prihvatiti ga, možda ga pomalo podešavati i malo pomalo on će funkcionirati".

Pristaše Brexita ocjenjuju da će razdruživanje donijeti kratkoročnu nestabilnost, no dugoročno će omogućiti UK-u da dogovori nove globalne trgovinske sporazume.

Sastati bi se u srijedu poslije podne u Bruxellesu trebali i veleposlanici 27 zemalja EU, prenosi agencija AFP pozivajući se na dva diplomatska izvora. Potvrdu o dogovoru dao je agenciji Reuters i visoki dužnosnik EU.

Završetak pregovora mogao bi voditi sazivanju izvanrednog summita EU 25. studenoga na kojem bi sporazum bio potvrđen.

Vrijeme pritišće i Bruxelles i London jer britanski parlament i parlamenti članica moraju potvrditi sporazum prije datuma Brexita, 29. ožujka 2019.

I London i Bruxelles trebaju sporazum koji će osigurati protok trgovine između najvećeg na svijetu trgovačkog bloka i UK-a u kojem se nalazi najveće međunarodno financijsko središte.