DAMIR KAJIN IZRAČUNAO

TE Plomin na ugljen je 650 mil. eura skuplja od plinske

03.08.2012 u 14:15

Bionic
Reading

'Nije dobro da Hrvatska ustupi MOL-u dodatnih 19,8 posto Ine niti je logično dati u koncesiju sve već izgrađene hrvatske autoceste', kazao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin. Kako je napomenuo, time bi Hrvatska spala na 25,04 posto udjela u Ini i ne bi imala isti utjecaj na poslovanje tvrtke kao s današnjih 44,84 posto

'Zašto se onda danas sudi Sanaderu, koji je ustupio velik utjecaj Mađarima?' retorički se upitao Kajin, dodavši kako bi se ustupanjem tih 19,8 posto MOL-u u javnosti gotovo u 'cijelosti' rehabilitiralo Sanadera, kojemu se sudi zbog prodaje Ine. 'Ako sve rasprodamo, što nam ostaje sutra za prodaju?', postavio je kritičko pitanje, ujedno i odgovorivši kako ostaje još samo šuma, obala, vode, turističko zemljište i HEP.

Saborski zastupnik IDS-a, ovom prilikom se zauzeo i za gradnju termoelektrane Plomin 3 na plin, istaknuvši kako ne bi trebalo graditi termoelektranu na ugljen kad magistralni cjevovod za plin prolazi pokraj Plomina i kad sve termoelektrane u našem susjedstvu rade na plin.

'Izgradnja TE Plomin 3 na ugljen koštat će između 800 milijuna i milijardu, dok bi termoelektrana na plin iste snage i kapaciteta koštala 350 milijuna eura. Cijena jednog kilovatsata kod termoelektrane na ugljen je 7,8 centi, a na plin 6,2 centa. Razlika u cijeni izgradnje, kao i u cijeni kilovatsata morat će se prebaciti na konačnog potrošača', zaključuje Kajin.

'Apsurdno je oporezovati lovačko oružje od kojeg bi se prikupilo 50 milijuna kuna, a s druge strane tajkunima, bankama i PIF-ovima dopustiti da bez naknade koriste tisuće i tisuće hektara turističkog zemljišta', kazao je Kajin, pojasnivši da većina tog oružja potječe iz Domovinskog rata te je trofejnog i afekcionog karaktera, odnosno ima emocionalnu vrijednost za vlasnika.

'Između 1.500 i 2.000 hektara turističkog zemljišta u Istri u vlasništvu je privatiziranih hotelskih tvrtki. Mi tim tajkunima ostavljamo godišnje najmanje sto milijuna kuna bonusa. Da se naplatio samo po jedan euro za svaki četvorni metar, u 12 godina mogli smo izgraditi novu pulsku bolnicu, modernizirati Istru da nemamo problema sa sušom te svakom beskućniku izgraditi dom', mišljenja je Kajin.