SHOW NA MARKOVU TRGU

Tarik će voditi Josipovićevu inauguraciju

02.02.2010 u 10:07

Bionic
Reading

Čini se da će inauguracija trećeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića 18. veljače izgledati kao pravi show. Voditelj bi mogao biti Tarik Filipović, scenu radi Ivica Propadalo, a za cvijeće će biti zadužen Saša Šekoranja, omiljen među hrvatskim jet setom

Tarik Filipović za Večernji list potvrdio je da je pregovarao o tom angažmanu, no ništa još nije sigurno. Scenu ispred crkve Sv. Marka postavit će poznati slikar, scenograf i dizajner Ivica Propadalo. Tek je potvrdio da će, uz Zagrebačku filharmoniju, nastupiti i dječji zbor Zvjezdice te da će za cvjetne aranžmane biti zadužen Saša Šekoranja.

Prema jednom od scenarija, bivši predsjednik Stjepan Mesić trebao bi na Trg Sv. Marka doći s Pantovčaka, Ivo Josipović trebao bi se pješice, a potom i uspinjačom, sa suprugom iz svoga stana u Palmotićevoj ulici došetati na inauguraciju. Zbog sigurnosnih razloga, ovaj je scenarij odbačen.

Josipović će tako automobilom preko Mesničke ulice stići do Gornjeg grada, gdje će ga dočekati Mesić i strani uzvanici koji će biti smješteni u Westinu.

Sama ceremonija prisege definirana je Ustavom i Zakonom o izboru predsjednika RH, doznajemo u Ustavnom sudu. Josipović će pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec, s desnom rukom na Ustavu broj 1., koji se inače čuva u Ustavnom sudu i koristi se samo u svrhu prisege svakih pet godina, a lijevom podignutom rukom u visini ramena, ponavljati riječi prisege.

Svi će vjerojatno iščekivati kraj prisege, jer će biti zanimljivo hoće li Josipović izgovoriti 'Tako mi Bog pomogao', izraz koji je Franjo Tuđman uveo u predsjedničku zakletvu.