KRŠENJE ZAKONA

Tamiflu u ljekarnama prodaju bez recepta

30.04.2009 u 08:36

Bionic
Reading

U splitskim ljekarnama zalihe Tamiflua, lijeka za gripu, polako se smanjuju. Farmaceuti koji taj lijek prodaju bez recepta, krše zakon

U Ljekarni Olujić u Splitu u srijedu je ostala samo jedna kutija lijeka koji kod njih stoji 265 kuna, ali se očekuje nova pošiljka. Novinarima Slobodne Dalmacije rekli su da za Tamiflu u novonastaloj situaciji ne treba recept. U Ljekarni Grbavac cijena je osjetno niža, iznosi 228 kuna. Ni tamo ne traže recept.

Ista je stvar i u Ljekarni Peronja. Stare zalihe Tamiflua su koštale više od 300 kuna po kutiji. Sada se očekuje nova pošiljka, po cijeni 220 kuna, a kupci se mogu predbilježiti.

Iz Ljekarničke komore upozoravaju da se prodajom ovog lijeka bez liječničkog recepta krši Zakon o lijekovima. Tamiflu je, ističe predsjednik Komore mr. Mate Portolan, u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj, registriran kao lijek koji se izdaje samo uz liječničku preporuku, pa ga farmaceuti ne bi smjeli prodavati bez recepta. Tamiflu ne spada u skupinu lijekova koji se nalaze u slobodnoj prodaji zato što su moguće nuspojave.