NOVE SMJERNICE ZA SVINJSKU GRIPU

Tamiflu rezerviran za teže oboljele

Bionic
Reading

U zagrebačku zračnu luku u ponedjeljak navečer sletio je zrakoplov iz Španjolske s maturantima koji se tuže na simptome gripe. Sumnja se na tip virusa H1N1, poznatiji kao svinjska gripa, izvještava HRT. U posljednjih tjedan dana oko 200 maturanata diljem Hrvatske zatražilo je liječničku pomoć zbog sličnih simptoma, i to nakon što su se vratili iz Loret de Mara

ZAGREB - Krizni stožer Ministarstva zdravstva za praćenje pojavnosti gripe uzrokovane virusom A (H1N1) donio je danas poslijepodne nove, izmijenjene smjernice za postupanju u slučaju zaraze. To znači da će od danas svi oboljeli koji imaju simptome gripe moći obratiti svom obiteljskom liječniku te se po mogućnosti liječiti kod kuće bez uzimanja antivirusnih lijekova, dok će pomoć u bolnicama te antivirusnu terapiju primiti samo oni sa težim simptomima bolesti, izjavio je za Hinu, nakon sastanka zamjenik predsjednika Kriznog stožera državni tajnik Dražen Jurković.

Kako su gotovo svi dosad zaraženi u Hrvatskoj, a takvih je s današnjim danom registrirano 121, imali blaže simptome bolesti, Jurković kaže kako je jedan od zaključaka Stožera i da više nema potrebe da se, kao dosad, antivirusni lijekovi daju i osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Po njegovim riječima protiv gripe A će se cijepiti, kada cjepivo bude proizvedeno, kronični bolesnici i osobe osjetljivijeg zdravlja i iznad 65 godina.

Među 121-im laboratorijski potvrđenim slučajem gripe A njih 30 se zarazilo prijenosom u RH, dok su ostali slučajevi zaraze preneseni iz inozemstva. Hrvatska je, kaže Jurković, spremna za mogući veći val oboljelih koji se može očekivati sa dolaskom jeseni. "Imamo zalihu od 700 tisuća doza antivirusnih lijekova, naručeno je 1,5 milijun doza cjepiva, te rezerviran još milijun doza, a uz to će biti nabavljeno i 700 tisuća doza cjepiva za cijepljenje protiv uobičajene sezonske gripe", rekao je Jurković.

Inače, nakon šibenskih, splitskih i riječkih svinjskom gripom zarazili su se, čini se i dubrovački maturanti, izvještava Dnevnik.hr.

Petero učenika turističke škole u španjolskom Loretu dobilo je temperaturu, a budući da ih je trenutačno tamo nekoliko stotina, očekuje se još oboljelih. Četiri dubrovačka razreda dobila su vodiča koji se čudno ponašao. 'Oni su vidjeli da se vodič ne osjeća dobro, da je kašljao', rekao je Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole. Vodič je završio u bolnici, a pet maturanata s temperaturom. Sutra bi trebali krenuti na 30 sati dug put natrag. No, autobusi bi se mogli pretvoriti u pokretne zarazne bolnice.

'Pokušat ću kontaktirati agenciju da se svi učenici vrate nazad čarter letom ako je moguće', rekao je Perušina. A teško je moguće, jer bi zbog financiranja leta 650 hrvatskih maturanata koje je u Španjolsku odvela, agencija vjerojatno propala. Iz Loreta se upravo vraća i nova splitska grupa maturanata, a još se zbrajaju bolesni s prošlih putovanja - do danas 62 šibenska, 113 splitskih, četvero riječkih i 19 topuskih maturanata.