INTERVJU

Tamara Bombardelli: 'Nadam da ću jednog dana biti mega popularna marka'

13.05.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Dvije talentirane Splićanke Marcella Zanki i Tamara Bombardelli spojile su snage i napravile odličan fashion film za dizajnerske torbe koje su već odavna postale apsolutni hit u Hrvatskoj, a i šire. Donosim vam kratki intervju s Tamarom!


MK: Zašto si se odlučila za fashion film?
Tamara: Marcella Zanki je provela par godina u Beogradu baveći se videom, te je poželjela napraviti fashion film i to sa mnom pošto joj se sviđa moj kreativni potpis. Kad sam čula ideju, odmah sam ju objeručke prihvatila jer je to nešto o čemu sam i sama često razmišljala gledajući fashion filmove Garetha Pugha koje toplo preporučam svima da pogledaju.

MK: Kako je nastala priča?

Tamara: Kad se zimus vratila iz Šangaja, Marcella me zvala na kavu prepuna optimizma i volje za novim kreativnim smjerovima u našoj maloj zemlji misleći pritom na fashion film koji je na svjetskoj modnoj sceni već dugo vrlo čest i popularan medij za prezentiranje kolekcije zamjenjujući klasične modne editorijale. Meni je prepustila odabir mjesta za druženje uz coffee i svjetsku modnu scenu. Ja, čije je srednje ime kontradikcija (punk with money), sam za takav jedan razgovor odabrala valjda najružniji i najmračniji cafe bar, izrazito izraženog jugoslavenskog štiha na splitskom autobusnom kolodvoru. Osim toga uvijek sam voljela taj kolodvor, podsjećao me na činjenicu da se može van. I vani smo i otišli, doduše ne autobusom već na krilima kreativnosti jer se ona ne tope kad letiš previsoko. I tako nakon nekoliko kava, cigareta i likova 'imaš kunu' rodio se kostur onoga što je postao jedan od prvih hrvatskih fashion filmova, ako ne i prvi.

MK: Gdje ste snimali?

Tamara: U Sinju.

MK: Tko su protagonisti?

Tamara: Klara Mucci, Petra Ana Čubelić i Božo Žeravica.

MK: Koja je poruka filma?

Tamara: Poruka ovog videa putuje cijelim njegovim trajanjem dočaravajući atmosferu vječnog gubljenja na putu za ljubav.

MK: Dizajn tvojih torbi je bezvremenski, pretpostavljam da nije bilo lako doći do jedne takve formule kojoj pretpostavljam mnogi dizajneri teže. Kako si uspjela u tome?

Tamara: Svemir mi je poklonio talent, a ja sam mu vratila tako što sam bila uporna i vrijedna. Dodaj još jednu malu sretnu zvijezdu i često podcijenjeni kontinutitet i imaš savršenu formulu za uspjeh. Nužni su odnosno esencijalni SVI navedeni elementi.

MK: Opiši mi proces proizvodnje jedne tvoje torbe?

Tamara: Neću odgovoriti na to pitanje jer se nadam da ću jednog dana biti kao neka mega popularna marka koja čuva proces proizvodnje pod ključem koji ima maksimalno troje ljudi. Ne želim si ovim odgovorom prokockati tu mogućnost.

MK: Kad čovjek pomisli: 'Evo je, dosegla je sam vrh dizajna, usavršila je svaki model, šav, patent, evo Bombardellice s novom, još brutalnijom torbom.' Kako to?

Tamara: Citirat cu Nietzcshea (kad malo bolje pomislim mislim da bi nekim njegovim citatom mogla objasniti mnoge svoje stavove), a citat glasi: "Što bi drvo htjelo više u visinu i u svjetlost, utoliko snažnije njegovo korijenje teži k zemlji, niže u tamu i u dubinu".

MK: Objavila si na društvenim mrežama nove torbe. Usudila bih se reći potpuno novi koncept. O čemu se točno radi?

Tamara: Novi koncept je sjedinjenje moje dvije najveće ljubavi; dizajna i literature. Rekla bih savršen ljubavni odnos gdje jedno gura drugo jer literaturi je potreban čisto 'diskretni i mali' vjetar u leđa. Pišem već godinama, napisala sam i tekst za ovaj film i sad počinjem raditi 'torbe koje pričaju'. (op.a potražite na linku

MK:
Nagrađivana si brojnim nagradama. Laska li ti to?

Tamara: Za mene je nagrada svaka suradnja (kao primjerice ova) kroz koje upoznajem divne ljude koji su definitivno za mene najveća nagrada od svih, nazovimo, 'pravih' nagrada. Za mene je nagrada svaka torba koja šeta svjetskim ulicama. Za mene je nagrada što radim i živim od umjetnosti i sve to bez onih za mene nepoželjnih kompromisa. Formalne nagrade su sudjelovanje na Izložbi hrvatskog dizajna 1314 kao jedna od samo tri fashion dizajnera u cijelom programu u sklopu kojeg je sudjelovalo stotine umjetnika iz raznih grana umjetnosti i Elle Style Awards za najboljeg dizajnera asesoara za 2014 godinu. I, nadam se, nagrada za ovaj film u kategoriji 'najbolji fashion film'.

MK: Kakve su šanse da ponovno dizajniraš odjeću?

Tamara: Velike. Već je nešto u planu.

Tamarin rad možete pratiti na Facebooku i Instagramu. U nastavku pogledajte genijalan fashion video koji potpisuje talentirana redateljica Marcella Zanki

Director: Marcella Zanki
Production: 'kreativna agencija' Milan Latković, Duje Kundić
Edit / Color correction / Postproduction: Sandro Baraba
Costume: Tamara Bombardelli
Organization: Nela Perković
Models: Klara Mucci, Ana Petra Čubelić, Božo Žeravica
Sound: Sandro Baraba, Willem Miličević
Text: Tamara Bombardelli
Text Translation: Mirna Vidaković
Voiceover: Pippa Vos
Music: SymbolOne

Big thanks to Vlade Perić for beautiful Mustang car!!!