KRPANJE RUPA U PRORAČUNU

Talijanski senat prihvatio paket mjera štednje

07.09.2011 u 22:55

Bionic
Reading

Talijanski senat je u srijedu prihvatio programa štednje koji je predložila vlada premijera Silvija Berlusconija kako bi se uravnotežio proračun 2013. godine.

Plan, koji je u senatu u više prilika bio mijenjan, prihvaćen je s 165 glasova. Protiv je glasovao 141 senator i tri su bila suzdržana.

Revidirani paket koji sada vrijedi oko 54 milijarde eura bit će upućen na glasovanje u donjem domu parlamenta gdje Berlusconi ima manju ali ipak stabilnu većinu. Po pisanju talijanskih medija koji se pozivaju na izvore iz parlamenta mjere bi u zastupničkom domu trebale biti usvojene krajem tjedna ili najkasnije početkom idućeg.

Paket mjera predviđa, među ostalim, povećanje poreza na dodanu vrijednost s 20 na 21 posto, namet od 3 posto na prihode veće od 300.000 eura, već planirano postupno povećanje dobne granice žena za umirovljenje u privatnom sektoru, te rezove potrošnje središnjih i lokalnih vlasti, oštrije mjere protiv izbjegavanje plaćanja poreza i mjere koje bi trebale smanjiti cijenu složenog talijanskog političkog sustava.

Talijanska je policija u srijedu u Rimu uporabila palice i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike protiv vladinog programa štednje. Oko 500 prosvjednika pokušalo je probiti policijske barikade van zgrade senata u vrijeme glasovanja o mjerama. Predsjendik senata Renato Schifani prekinnuoo je glasovanje kako bi zahvalio policji i osudio nasije rekavši da je ono "rana nanesena demokraciji". Nema izvješća da je bilo ozlijeđenih u sukobima.