OČAJNIČKI POTEZ

Talijanski rudari zabarikadirali se sa stotinama kg eksploziva!

28.08.2012 u 21:01

Bionic
Reading

Stotinjak sardinijskih rudara, naoružanih stotinama kilograma eksploziva, zabarikadiralo se na gotovo 400 metara dubine, zahtijevajući od vlasti u Rimu da spriječe zatvaranje jedinog preostalog rudnika ugljena u Italiji

Rudari su zaplijenili 350 kilograma eksploziva i zatvorili se unutar rudnika u noći s nedjelje na ponedjeljak, uoči vladinog sastanka na kojemu će se raspravljati o budućnosti rudnika.

'Brinemo da bi rudnik mogao biti zatvoren. Bojimo se za svoja radna mjesta', rekao je Sandro Mereu (54), rudar iza kojega je 28 godina rada.

'Spremni smo ostati ovdje dok ne dobijemo odgovor vlade da će rudniku osigurati budućnost. Ostajemo ovdje na neodređeni rok', poručio je Mereu Reutersu.

Rudari žele da se rudnik dobije pogon za podzemno skladištenje ugljika, što bi, vjeruju, ispunilo uvjete za opstanak rudnika.

Carbosulcis, rudnik za koji se procjenjivalo da je 2006. imao 600 milijuna metričkih tona ugljena, rudari su okupirali 1984, 1993. i 1995. godine, kada su ostali unutra 100 dana.

Prosvjed rudara ocrtava ekonomske probleme na Sardiniji, gdje aluminijska grupa Alcoa traži kupca za svoju talionicu u Portovesmeu na jugu otoka, gdje su u pitanje došle stotine radnih mjesta.