od istoka do zapada

Talijanski premijer primio prve čestitke, stigle iz Moskve i Bruxellesa

01.06.2018 u 20:49

Bionic
Reading

Nekoliko minuta nakon inauguracije nove talijanske vlade, premijeru Giuseppeu Conteu čestitao je ruski predsjednik Vladimir Putin, a potom su svoje najbolje želje uputili i predsjednik Europske komisije i Europskog vijeća

Putin je čestitao novom talijanskom premijeru samo nekoliko minuta nakon inauguracije nove talijanske vlade.

Conte je prisegnuo u petak poslijepodne, položivši ruku na knjigu Ustava, u nazočnosti predsjednika Republike Sergija Mattarelle.

Dvojica potpredsjednika vlade, Luigi Di Maio, predsjednik Pokreta 5 zvijezda (M5S, protusistemski) i Matteo Salvini, predsjednik Lige (krajnja desnica) prisegnuli su nakon njega, a za njima i drugi članovi vlade.

U priopćenju Kremlja stoji Putinova izjava u kojoj on kaže da se nada da će nova vlada u Rimu "doprinijeti razvoju konstruktivne rusko-talijanske suradnje".

  • +6
Giuseppe Conte Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Kao i Italija, i EU se nalazi pred razdobljem u kojem zajedničke institucije i zemlje članice "moraju pokazati koheziju i duh solidarnosti", napisao je šef EK Jean-Claude Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako "iskreno misli da se naše društvo neće moći razvijati ako ne počiva na dijalogu punom poštivanja i lojalnoj suradnji", rekao je.

"Trebamo jedinstvo i solidarnost više nego ikad", stoji u njegovoj poruci Conteu.